Zatepľovanie sa napokon nespoplatní

Zatepľovanie domov sa nepredraží cez nový poplatok. Vyplýva to z novely Zákona o miestnom poplatku za rozvoj, ktorý vláda SR prijala včera a ktorým sa novelizuje zákon z konca minulého roka.

24.11.2016 15:00
stavba, dom, zatepľovanie Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Návrh novely podali poslanci za stranu Most-Híd, Gábor Gál, Peter Antal a Péter Vörös. Poplatky zo zákona sú určené na výstavbu verejnej infraštruktúry súvisiacej s novostavbami, zákon však zahrňuje všetky činnosti vyžadujúce stavebné povolenie. Zákon účinný necelých 23 dní sa tak bude novelizovať, aby sa daný poplatok nevzťahoval na zatepľovanie budov, úkony spojené s údržbou stavby či rekonštrukcie rozvodov. Na problém so zaťažením zatepľovania poukázal denník Pravda.

Zákon platný od začiatku novembra umožňuje mestám a obciam všeobecným záväzným nariadením pri každej žiadosti o stavebné povolenie stanoviť poplatok za rozvoj v rozmedzí 10 až 35 eur za meter štvorcový podlahovej plochy nadzemnej časti. Developeri často postavia byty a o úpravu okolia sa nezaujímajú. Poplatok to má kompenzovať a obce majú takto získať financie na rozvoj dotknutých lokalít.

Podľa poslanca Gábora Gála budú v Národnej rade k zákonu podávať ďalšie pozmeňovacie návrhy. „Chceme to dať do samostatných skupín, keďže je toho veľa a chceme oddeliť technické veci od výnimiek pre poľnohospodárov,“ vyjadril sa Gál v súvislosti s prijatím novely zákona. Asociácia priemyselných zväzov napríklad žiada vyňatie pôdohospodárskeho sektoru z predmetu miestneho poplatku za rozvoj.

Aj keď zákon nevyžaduje povolenie v prípade „stavebných úprav, ktorými podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukcií stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnosti“, ustálená prax stavebných úradov potvrdzuje, že zateplením existujúcej stavby dochádza k podstatnej zmene vzhľadu stavby. Údržba stavieb zase zahŕňa obnovu/údržbu technického zariadenia budov, teda rekonštrukcie ležatých a zvislých rozvodov tak v inštalačných šachtách (bytové jadrá), ako aj v suteréne objektu. V prípade týchto činností rovnako ide o stavebnú úpravu, ktorá v závislosti od svojho rozsahu môže podliehať stavebnému povoleniu a tým aj poplatkovej povinnosti v súlade s aktuálnym znením zákona o poplatkoch za rozvoj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zatepľovanie #poplatok za rozvoj