Ceny bytov a domov výrazne rastú, riziko cenovej bubliny tiež

Ceny bytov a rodinných domov na Slovensku v prvom tohtoročnom štvrťroku vystúpili na takmer osemročné maximum. Tempo medziročného rastu cien bolo najrýchlejšie od roku 2008, vyplýva z údajov, ktoré v stredu zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

03.05.2017 10:41
debata

Jej analytici upozornili, že ceny bytov sa s ohľadom na príjmy ľudí a ďalšie ukazovatele už dostali do rizikového pásma.

Meter štvorcový v bytoch a domoch na Slovensku stál v prvom štvrťroku v priemere 1332 eur, čo bolo najviac od druhého štvrťroku 2009. Medziročne reality v prvom kvartáli zdraželi o 7,6 percenta.

Priemerná cena bývania na Slovensku zaostáva za svojím maximom z roku 2008 o 14 percent, hlavne kvôli nižším cenám domov. Existujúce ceny bytov sú v porovnaní s historickým rekordom nižšie len o necelé tri percentá, hoci väčšie byty už zdraželi na nové maximum.

Analytici NBS upozornili, že po zohľadnení ekonomickej výkonnosti, príjmov domácností a ďalších ukazovateľov už ceny bytov na Slovensku prekročili spodnú hranicu rizikového pásma, ktoré predchádza cenovej bubline. Zvýšený dopyt po bývaní a rýchlejší rast cien zdôvodnili výhodnými úverovými podmienkami. Úrokové sadzby z hypotekárnych úverov na Slovensku sa pohybujú blízko dlhodobých miním.

Podľa analytikov centrálnej banky sa priemerná cena bývania v krajine bude pravdepodobne aj naďalej mierne zvyšovať. Tempo zdražovania by sa ale mohlo spomaliť, a to aj s ohľadom na dokončovanie rozpracovaných developerských projektov a sprísnenie podmienok poskytovania hypotekárnych úverov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #dom #byt #nehnuteľnosti