Najdrahšie bývanie vzhľadom na príjem má Bratislava a Praha

Najviac obytnej plochy v hlavnom meste za priemerný mesačný príjem získajú obyvatelia škótskeho Edinburghu, a to 1,3 metra štvorcového. Naopak najdrahšie bývanie je v Bratislave a v Prahe, kde obyvatelia získajú za priemerný príjem 0,36, respektíve 0,37 metra štvorcového obytnej plochy.

09.05.2017 19:23
debata (7)

Vyplýva to z prieskumu Europe Housing Report 2017 realitnej spoločnosti RE/MAX.

Prieskum spoločnosti hodnotil 18 európskych miest. Porovnáva priemerný príjem miestnych obyvateľov podľa údajov Eurostatu a cenu za meter štvorcový bytu v hlavnom meste podľa údajov realitnej firmy RE/MAX.

Za priemerný príjem si Bratislavčan môže kúpiť... Foto: Robert Hüttner
Bratislava, centrum, mesto, dom sv. martina, hrad Za priemerný príjem si Bratislavčan môže kúpiť najmenej metrov štvorcových spomedzi 18 miest Európy.

Medzi päticu najdrahších miest sa okrem Bratislavy a Prahy zaradili Luxemburg, Paríž a Bukurešť. Okrem Edinburghu patria k najlacnejším Atény, Madrid, Amsterdam, Rím a Lisabon.

Prieskum tiež ukázal, že vo všetkých krajinách sú veľké rozdiely v cene nehnuteľnosti na vidieku a v hlavnom meste. V priemere je v Európe meter štvorcový nehnuteľnosti v hlavnom meste o 64 percent drahšie ako na vidieku.

V niektorých krajinách sú však rozdiely v bývaní veľmi výrazné. Najväčší rozdiel je v Prahe, kde cena bytu je 2,8-násobkom priemernej ceny v krajine. V Paríži je to 2,7-násobok a v Bratislave 2,6-násobok priemernej ceny v krajine.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Reality #dom #byt