Dom za cenu bytu. Výhodná kúpa je v okolí veľkých miest

Kúpiť si dom v hodnote bytu? Táto rovnica v niektorých lokalitách Slovenska stále platí. A to hlavne pre hlavné mesto a jeho okolie.

03.08.2017 09:00
debata (11)

Podobne je to aj v okolí ostatných väčších miest s menšími či väčšími odchýlkami v cenách. Ceny domov na okraji miest sú v mnohých prípadoch dokonca lacnejšie ako byty vo vychytenejších lokalitách mesta. Napríklad ceny v centre Bratislavy sa pohybujú od 160-tisíc eur za dvojizbový byt, do takmer 260-tisíc eur za trojizbový. Dom v okolí Bratislavy sa podľa vzdialenosti a stavu nehnuteľnosti dá kúpiť aj za 100-tisíc eur. Väčšina záujemcov o kúpu nehnuteľnosti, až 44 percent ľudí, preferuje kúpu bytu. V tesnom závese sú domy so 42 percentami.

Čo si kúpite za 100-tisíc eur?
  byt novostavba
Bratislava 1-izbový starší byt v centre 2-izbový byt mimo najžiadanejších lokalít
Banská Bystrica 4-izbový zrekonštruovaný starší byt 3-izbový holobyt
Žilina 4-izbový starší byt 3-izbový holobyt
Trnava 3-izbový starší byt 2-izbový byt
Nitra 3-izbový starší byt 3-izbový holobyt
Trenčín 4-izbový starší byt 3-izbový holobyt
Prešov 4-izbový starší byt 3-izbový byt
Košice 4-izbový starší byt 2-izbový byt
Poprad 4-izbový zrekonštruovaný starší byt 3-izbový byt
Michalovce 3 × 1-izbový byt 2 × 3-izbový byt
Zvolen 4-izbový starší byt 2-izbový byt
Ružomberok veľký 4-izbový byt v centre 3-izbový byt
Námestovo 3 × 1-izbový zrekonštruovaný byt bez údajov
Prievidza 5 × 1-izbový byt v pôvodnom stave 3-izbový byt
Humenné 5 × 1-izbový zrekonštruovaný byt bez údajov
Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

V tomto roku sa pritom cenová hladina pri domoch po vlaňajšom miernom raste ustálila. Naopak, ceny dvoj- a trojizbových bytov medziročne rástli. Rozdiel v raste cien medzi dvoma prvými štvrťrokmi 2017 však už naznačuje spomalenie zdražovania. Pri trojizbových bytoch ceny rástli medzikvartálne len o niečo vyše dve percentá, v Košiciach o vyše päť a v ostatných mestách o necelé štyri percentá. Pri dvojizbových bytoch bol rast ešte o niečo nižší. A to hlavne mimo Bratislavy a Košíc, kde ceny v druhom štvrťroku tohto roka stúpli len o necelé percento.

„Pri rýchlom raste cien bytov sa v niektorých lokalitách znížil cenový rozdiel medzi bytom a rodinným domom,“ hovorí analytik portálu Nehnuteľnosti.sk Martin Lazík. Kupujúci tak môžu podľa neho opäť zvažovať a kalkulovať cenu, plusy a mínusy medzi bytom v meste a rodinným domom v satelite s dochádzaním do mesta. V druhom štvrťroku tohto roka už začali podľa portálu Nehnuteľnosti.sk v niektorých lokalitách klesať ceny starších bytov. Napríklad v centre hlavného mesta zlacneli staršie dvojizbové byty v priemere medzikvartálne o dve tisíc eur. Predávajú sa tak okolo ceny 163 tisíc eur.

Čo si kúpite za 100-tisíc eur?
  rodinný dom pozemok v m2
Bratislava 500
Banská Bystrica starší rodinný dom 1 200
Žilina starší rodinný dom 1 100
Trnava starší rodinný dom 900
Nitra menší starší rodinný dom 1 250
Trenčín starší rodinný dom v pôvodnom stave 1 400
Prešov bungalov v stave holodom 2 000 – 3 000
Košice menší starší rodinný dom 1 000
Poprad starší rodinný dom 1 300
Michalovce starší zrekonštruovaný rodinný dom 2 200
Zvolen starší rodinný dom 1 400
Ružomberok starší zrekonštruovaný rodinný dom 1 700
Námestovo starší rodinný dom 2 200
Prievidza starší rodinný dom 1 800
Humenné starší zrekonštruovaný rodinný dom 3 300
Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

O cene rozhoduje lokalita

„V Bratislave, kde sú ceny bytov najvyššie, je možné predať svoj byt v meste a kúpiť si zaň menší rodinný dom v okolí do 30 kilometrov od Bratislavy,“ hovorí riaditeľka spoločnosti BOND Reality Daniela Danihel Rážová. Jednotlivé smery sú podľa nej drahšie alebo lacnejšie v závislosti od dopravnej situácie. Rozhoduje však aj množstvo výstavby v tej-ktorej lokalite.

Jedným z tých, čo sa rozhodli vymeniť byt v hlavnom meste za dom v jeho okolí, je aj programátor Martin. Vlastní dvojizbový byt s výmerou 74 štvorcových metrov v bratislavskej mestskej časti Ružinov. Byt je tehlový a v žiadanej lokalite. Za rok, čo v ňom býva, ho rekonštruoval len minimálne. Byt v centre mu samému vyhovuje, no keďže s priateľkou plánuje rodinu, začal uvažovať o dome. Ceny v tejto lokalite sa pri dvojizbových bytoch pohybujú okolo 120-tisíc eur. Podľa prvých odhadov jeho maklérky by za byt mohol dostať aj 130-tisíc eur. „V podstate nemáme vybratú lokalitu. Rád by som však býval niekde bližšie k prírode,“ hovorí Martin. S rozpočtom 130-tisíc eur sa môže z Bratislavy vybrať takmer ktorýmkoľvek smerom.

Ak by sa rozhodol pre smer Pezinok, za túto sumu si môže kúpiť napríklad starší dom v Modre v časti Kráľová s väčším pozemkom. Dá sa však čakať, že takáto nehnuteľnosť si bude vyžadovať rozsiahlejšiu rekonštrukciu. Do úvahy pripadajú aj iné lokality, ktoré sú však spojené s problematickejším dochádzaním za prácou, a to vzdialenejšie obce ako napríklad Vištuk, Budmerice či Dubová. V tomto prípade mu z jeho rozpočtu vyjde pri niektorých domoch aj na čiastočnú rekonštrukciu. Peniaze z predaja bytu by mu vystačili aj na kúpu domu novostavby v Chorvátskom Grobe s menším pozemkom.

130-tisíc eur postačí aj na novostavbu domu v okrese Senec, a to napríklad v Bernolákove, Hrubej Borši či Hamuliakove a Dunajskej Lužnej. Tento smer je však neslávne známy početnými rannými zápchami. Zaujímavá je aj Stupava v okrese Malacky. Do 130-tisíc eur vyjde aj niektorý z radových domčekov v novej výstavbe. Nižšie ceny sú vo vzdialenejších obciach okresu, kde sa dá kúpiť dom aj za menej ako stotisíc eur.

Bývanie do 100-tisíc eur

V prípade rozpočtu do 100-tisíc eur treba na dom v Bratislave zabudnúť. Aj tu sa dá s týmto rozpočtom nájsť niečo vhodné, hoci ceny nehnuteľností sa tu držia na prvých priečkach v rámci Slovenska.

„Samozrejme pod podmienkou, že nemáte prehnane vysoké očakávania od svojho budúceho bývania alebo lokality,“ skonštatoval Lazík. V centre hlavného mesta to postačí na jednoizbový starší byt. Dvojizbový byt s rozlohou 45 štvorcových metrov za túto sumu je možné nájsť v Trnávke či Devínskej Novej Vsi. V okrajových častiach za to vyjde aj štvorizbový starší byt. Najlacnejšie sú byty v neslávne známej bytovke Pentagon – garsónka tu stojí 25-tisíc eur.

V prípade východu Slovenska sú ceny nehnuteľností priaznivejšie. Polovica nehnuteľností na košickom realitnom trhu sa pohybuje pod 100-tisíc eur. V ponuke sú aj veľké, staršie, no kompletne zrekonštruované 4-izbové byty. Podobne ako v Bratislave, aj tu sa dá v tejto cene kúpiť 2-izbový byt v novostavbe. V okrajových lokalitách spomínaných 100-tisíc eur vyjde aj na veľký pozemok s rozlohou okolo 1 000 štvorcových metrov či starší rodinný dom.

Prešov vyjde o čosi lacnejšie. „Do tohto rozpočtu sa zmestí takmer celá ponuka starších bytov, ktoré v Prešove nájdete,“ doplnil Lazík. Nad touto cenou sa tu pohybujú len byty v novostavbách, zopár exkluzívnych ponúk v historickom centre a veľkometrážne byty. V Banskej Bystrici, Žiline a Trenčíne sa za túto sumu dá kúpiť aj síce starší, no zrekonštruovaný štvorizbový byt. Alebo pozemok s veľkorysou výmerou od 1 100 do 1 400 štvorcových metrov. V Trnave a Nitre stotisíc eur postačí len na starší trojizbový byt či dom. Ceny nehnuteľností tu potiahol rozmáhajúci sa automobilový priemysel.

V Prievidzi a v Humennom rozpočet 100-tisíc eur dovoľuje investovať dokonca do niekoľkých bytov. V Turanoch si za túto sumu možno kúpiť dva trojizbové byty v novostavbe. V malých mestách a dedinách sa dá zohnať 2-izbový byt aj za päť- až šesťtisíc eur.

V ponuke nehnuteľností sa dajú kúpiť aj rodinné domy za šesť- až sedemtisíc eur – a to hlavne v okresoch Spišská Nová Ves, Levice, Nové Zámky, Lučenec či Detva. Tieto lokality spája vysoká nezamestnanosť alebo sú jednoducho priďaleko od väčších okresných či krajských miest. V ponuke sa však dajú nájsť aj stavebné pozemky s cenou jedno euro za štvorcový meter. A to napríklad v okrese Sobrance na východe Slovenska.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt