Na kúpu bytu 65 m2 potrebuje Slovák 96 mesačných platov

Na kúpu priemerného 3-izbového bytu s rozlohou 65 m2 potrebuje Slovák asi 96 mesačných platov. Ako uviedli v utorok v Bratislave na stretnutí s novinármi pracovníci ČSOB, priemerná úroková sadzba pri úveroch na bývanie klesla na Slovensku od roku 2016 z 2,56 % na 1,76 %. Drží sa tak pod priemerom eurozóny (1,84 %).

27.02.2018 13:03
debata (31)

Z priemernej mesačnej mzdy si vlani na jeseň mohol Slovák dovoliť kúpiť 0,68 m2 nehnuteľnosti, čo je podobná úroveň ako v roku 2016 (0,69 m2). Najvyššia dostupnosť bývania sa dlhodobo drží v Nitrianskom regióne. Z priemerného platu v danom kraji si môže obyvateľ dovoliť 1,17 m2 nehnuteľnosti. Na kúpu bytu s rozlohou 65 m2 by si tak obyvateľ pracujúci v Nitrianskom regióne musel odložiť 56 mesačných platov. Podobne sú na tom obyvatelia Trenčianskeho kraja, kde si môžu z priemernej mzdy dovoliť 1,15 m2 nehnuteľnosti.

Na opačnom konci dostupnosti sa dlhodobo umiestňuje Bratislavský kraj, v ktorom si môže obyvateľ kúpiť z priemernej mzdy 0,61 m2 nehnuteľnosti. Na kúpu bytu s rozlohou 65 m2 by si tak potreboval odložiť 107 mesačných platov.

V súvislosti s meniacou sa demografiou a štýlom života sa menia aj trendy v oblasti bývania, ktorým sa developeri musia prispôsobovať. Práve technológie a inovácie sú jedným z nich. „Generácia tzv. mileniálov bude tvoriť podstatnú časť dopytu v budúcich desaťročiach. Ide o generáciu technologickú a v súvislosti s tým budú nové byty viac automatizované, "bezkáblové a bezdrôtové“ a inteligentné. Staršie nehnuteľnosti, ktoré takéto vymoženosti nebudú ponúkať, zostanú v nevýhode a ak budú chcieť konkurovať, budú musieť investovať nemalé finančné prostriedky," vysvetlil na tlačovej konferencii riaditeľ Odboru financovania nehnuteľností ČSOB Jozef Futrikanič.
Ten zároveň predpokladá, že v ďalších rokoch budú Slováci uprednostňovať pred sťahovaním na vidiek skôr sťahovanie do miest. „Čoraz viac ľudí býva v mestách a urbanizácia miest bude pokračovať ďalej a rýchlejšie. Teda nové byty budú potrebné, a samozrejme, pozemky sú limitované. Aj to spôsobuje rast cien rezidenčných nehnuteľností. Z miest sa stávajú veľké aglomerácie a tento trend so sebou prináša ďalšie nároky na investície do novej občianskej infraštruktúry, služieb a nového bývania,“ uzavrel.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #byt #nehnuteľnosť