So správnymi oknami ušetríte teplo i peniaze

Znížiť náklady na bývanie možno viacerými spôsobmi. Jedným z nich je kúpa nových okien. Ak majú dobré tepelnoizolačné vlastnosti, môžu výrazne pomôcť tým, že znížia spotrebu tepla, a tým aj náklady na vykurovanie. A to bez ohľadu na to, či ide o rekonštrukciu bytu, alebo novostavbu.

04.03.2019 06:00
okno, okná, matka, dieťa Foto:
Sklo zaberá najväčšiu plochu okna, výber zasklenia preto významne ovplyvňuje jeho celkové vlastnosti.
debata (1)

Tepelná izolácia plastových okien

Okenné profily z plastu dosahujú nižšie hodnoty súčiniteľov prestupu tepla rámom, čo znamená, že znižujú náklady na vykurovanie domu. Ich energetická účinnosť je na takej dobrej úrovni, že sú vhodné i pre pasívne domy. Skvelé izolačné vlastnosti dosahujú vďaka tesneniam a systému komôr. Vyšší počet komôr prináša tiež odolnosť proti povrchovej kondenzácii vody.

„Pridávať komory či zväčšovať stavebnú hĺbku rámu má však význam iba do určitej miery. Počet komôr vyšší ako šesť už nemusí byť efektívny, keďže sa tepelnotechnické vlastnosti rámu zlepšia iba nepatrne,“ tvrdí Petr Sýs zo spoločnosti Inoutic/Deceuninck.

Dôležité je uvedomiť si, že priveľa komôr môže viesť k zväčšeniu bežnej šírky okna na neštandardnú – zo sedem až osem centimetrov na 10 až 11. To vedie k neefektívnemu nakladaniu so surovinou (PVC), a tým k zvýšeniu ceny produktu. Podobný účinok môže mať aj zosilnené zasklenie alebo väčší počet a hrúbka skiel.

Progresívni výrobcovia už dnes volia iné cesty, ktoré vedú k zlepšeniu tepelnotechnických vlastností okien – tepelné výstuže zo sklolaminátu, hliníkové doštičky v profile, väčšie zapustenie skla aj optimalizované umiestnenie výstuže.

Úspory vďaka zaskleniu

Sklo zaberá najväčšiu plochu okna, výber zasklenia preto významne ovplyvňuje jeho celkové vlastnosti. „V prípade, že si okná do budúceho domu alebo bytu len vyberáte, odporúčame dať si vypracovať celkový projekt domu vrátane jeho energetickej koncepcie a podľa toho voliť charakteristiku presklených plôch vrátane typu zasklenia. Výsledkom môže byť aj kombinácia typov zasklenia pre rôzne časti domu,“ vysvetľuje Sýs.

V starších plastových profiloch môže výmena skiel priniesť nielen úspory za vykurovanie, ale aj vyšší užívateľský komfort, napríklad lepšiu zvukovú izoláciu, menšie rosenie okien a podobne. Tepelnoizolačné vlastnosti zasklenia závisia predovšetkým od počtu sklenených tabúľ, ich hrúbky a inertného plynu, ktorým sú medzery medzi jednotlivými tabuľami vyplnené.

Koeficient prestupu tepla (Ug) sa pri dvojsklách pohybuje v rozmedzí 1,0 až 1,1 W/m2K. Trojsklo má lepšie tepelnoizolačné vlastnosti, hodnota Ug je 0,6 – 0,8 W/m2K. Také sklo prináša úsporu nákladov na vykurovanie, ale aj zníženie emisií oxidu uhličitého (CO2). Trojsklo je však o 50 percent ťažšie ako dvojsklo a štíhle profily môžu mať problém s ich únosnosťou. Pri zvýšenej požiadavke na zníženie tepelných strát sa preto odporúča použiť tepelnoizolačné sklá s nízkym vyžarovaním.

Odolnosť môže zvýšiť aj farba

Plastové okná sú väčšinou biele. V súčasnosti však zákazníci majú na výber široké spektrum farieb. Pri voľbe farby buďte opatrní a zvážte pri tom aj orientáciu okien podľa svetových strán. Farebné plastové okná totiž môže slnko zahriať viac ako tie biele, čo môže viesť k deformácii rámov alebo krídel. Fólie renomovaných výrobcov PVC profilov sú však odolné proti UV žiareniu a majú aj dobrú odolnosť proti mechanickému poškodeniu. Treba ich chrániť pred poškodením a v prípade poškriabania sa obrátiť na výrobcu.

Únikom tepla zabráni aj správna montáž

Správna montáž okna je rovnako dôležitá ako jeho kvalita. Okno bude spoľahlivo brániť úniku tepla iba v prípade, že bude správne osadené do obvodovej steny. Napríklad nedokonalé vyrovnanie rámu alebo nekvalitné vyplnenie a utesnenie okenných škár znižuje následne izolačné schopnosti okna alebo je príčinou nadmernej kondenzácie.

Venujte preto pozornosť výberu dodávateľa i montážnej firmy. Vyberte si tú, ktorá má dlhoročné skúsenosti. Ukazovateľom dôveryhodnosti sú certifikáty a referencie. Pri montáži okien zákazník zvyčajne nedokáže zhodnotiť, či všetko prebieha tak, ako má. „Požadujte montáž s použitím hydroizolačných pások a nielen montáž "na penu“. Hydroizolačné pásky síce zvýšia cenu jedného okna circa o 40 eur, ale pomôžu zaistiť, že investícia do výmeny okien nebola zbytočná," radí Sýs.

Údržba predlžuje životnosť

Správnou starostlivosťou o plastové okná môžete predĺžiť ich životnosť a ušetriť i financie. Odpadnú vám starosti s výdavkami na kúpu náterov, nemusíte ich lakovať ani ošetrovať rôznymi prípravkami, stačí pravidelné čistenie. Nevyhnutné je dôkladné umývanie rámov z vonkajšej aj vnútornej strany. Nepoužívajte abrazívne prostriedky (prostriedky s drsnou štruktúrou), riedidlá alebo benzín, ale ani drôtenky alebo čokoľvek, čo by mohlo poškriabať povrch rámov. Na obzvlášť odolné nečistoty si zaobstarajte špeciálne čističe. V prípade skiel sa na leštenie hodí utierka z mikrovlákien a prípravok určený na sklá. Aby ste sa vyhli nákladným opravám či únikom tepla, počas každoročnej údržby okien dotiahnite uvoľnené kľučky a úchyty. Rovnako nezabudnite na kovanie, ktoré raz ročne premastite olejom, aby nestuhlo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #šetrenie #okná #spotreba tepla