Ľudia sú stále hladní po bývaní, dobré nehnuteľnosti sa rýchlo míňajú

Dopyt po nehnuteľnostiach stále prevyšuje ponuku na trhu. Nahráva tomu aj fakt, že až 60 % mladých ľudí pracujúcich na plný úväzok vo veku od 18 do 34 rokov ešte stále býva s rodičmi.

11.03.2019 10:47
debata

Zároveň sa Slovensko radí ku krajinám s najvyšším podielom domácností, ktoré sú z pohľadu počtu ich členov v pomere k rozlohe nehnuteľnosti primalé. Podľa definície Európskeho štatistického úradu je štandard splnený vtedy, ak každý dospelý pár resp. dospelá osoba má v domácnosti k dispozícii samostatnú izbu. Na Slovensku je to 32 % domácností.

Vhodné nehnuteľnosti sa tak míňajú rýchlo. Nie je prekvapením, že záujem o novostavby a počet inzerovaných nehnuteľností je najvýraznejší na západnom Slovensku, kde ich v uplynulých rokoch pribudlo aj najviac. Okrem hlavného mesta, kde sa mediánové ceny inzerovaných bytov pohybujú od 2346 eur/m2 v okrese Bratislava II po 3327 eur/m2 v okrese Bratislava I, sa ukazuje nadpriemerný dopyt aj v Seneckom okrese, s mediánovou cenou v novostavbe 1612 eur/m2.

„Potvrdzuje sa, že mnoho ľudí hľadajúcich novostavbu v dojazdovej vzdialenosti do hlavného mesta, volí ako cenovo dostupnejšiu alternatívu tiež okresy Malacky, Pezinok, Trnava alebo Piešťany, v ktorých bol počet inzerovaných nehnuteľností tiež zvýšený. Samozrejme, lacnejšou alternatívou sú byty v pôvodnom stave. Najviac sa ich inzeruje okrem bratislavských okresov tiež v Trnave, Nitre, v okresoch Košice I, Košice II a Košice IV,“ uvádza Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB.

Byty po rekonštrukcii sa hľadajú a inzerujú v najvyššej miere okrem hlavného mesta tiež v okresoch Trnava, Nitra, Prešov, Košice I, Košice II a Košice IV. Zaujímavosťou je, že v porovnaní s lokalitami pre byty v pôvodnom stave, okresy ako Dunajská Streda, Nové Zámky, Žiar nad Hronom a Michalovce vykazujú vyšší dopyt po kategórii zrekonštruova­ných bytov.

debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #nehnuteľnosti