Ceny bytov rástli, aj keď realitky očakávali stagnáciu

Ceny bytov v prvom štvrťroku tohto roka opäť rástli. Informoval o tom portál Nehnuteľnosti.sk, podľa ktorého ide o prekvapenie, keďže v závere roka 2018 bolo na realitnom trhu miernejšie tempo nárastu cien nehnuteľností a v prvom štvrťroku sa očakávala stagnácia cien.

15.04.2019 10:55
debata (3)

„Jeden faktor, ktorý sme spomínali už v našich predchádzajúcich analýzach, má stále silu udržiavať ceny vysoko. Tým faktorom je malá ponuka bytov na predaj v krajských mestách,“ uviedol portál Nehnuteľnosti.sk.

Podľa analytikov portálu je bytov na predaj na trhu málo. Aktuálna celková ponuka nehnuteľností na portáli Nehnuteľnosti.sk je menšia o 30 % v porovnaní s rokom 2016, napriek tomu, že na portáli inzeruje o 15 % viac realitných kancelárií.

„Napríklad v Trnave je aktuálne v ponuke na predaj len deväť 2-izbových bytov v pôvodnom stave. Celá Bratislava má ani nie 100 takýchto bytov. Oproti tomu tvorí ponuka 2-izbových bytov v Bratislave v novostavbách až cez 600 bytov. V celkových štatistikách realitného trhu tak získavajú novostavby stále väčší podiel a váhu,“ uvádza portál.

Priemerná cena 2-izbových bytov v Bratislave sa v 1. štvrťroku 2019 medzištvrťroč­ne zvýšila o viac ako 4 %. Podľa dát portálu najviac zdraželi byty v bratislavskom piatom obvode, a to v priemere o rekordných 13 tisíc eur. V priemere rástli ceny dvojizbových bytov v Bratislave o 5 500 eur. „To isté platí aj pre Košice, kde je nárast na úrovni 2,5 % po niekoľkých kvartáloch opäť výraznejší. Rekordy lámali prvý a druhý košický obvod, kde ceny 2-izbových bytov narástli v priemere okolo až 7 tisíc eur,“ informoval realitný portál.

Aj v ostatných krajských mestách bol zaznamenaný viac ako 4 % medzištvrťročný rast cien. „Vyšší nárast sme videli už len 1. štvrťroku roku 2017. V Banskej Bystrici, Nitre a Trenčíne zdraželi 2-izbové byty v priemere až o 5 tisíc eur,“ uvádza portál.

Po takmer dvoch rokoch zaznamenali tiež 3-izbové byty vo všetkých krajských mestách medzištvrťročný nárast. V prípade Bratislavy predstavuje priemerný nárast cien viac ako 2,3 %. Najdrahšie byty boli v prvom štvrťroku 2019 v bratis­lavskom treťom obvode. Priemerná absolútna cena bytu sa tu zvýšila o 9 tisíc eur zo 171 tisíc na 180 tisíc eur.

Online portál Nehnuteľnosti.sk pôsobí v oblasti predaja a kúpy nehnuteľností na webe. Využívajú ho realitné kancelárie a občania na predaj a kúpu nehnuteľností. S mesačnou návštevnosťou takmer 550 tisíc reálnych používateľov je dlhodobo najnavštevovanejším portálom v online realitnom segmente. Spolu s ďalšími slovenskými realitnými portálmi ako sú Reality.sk, TopReality.sk, Novostavby.sk, Byty.sk a Chaty.sk patrí do portfólia spoločnosti United Classifieds.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dom #byt #nehnuteľnosť