Nájomné byty na Slovensku stále chýbajú

Sťahovanie za prácou či štart do života sťažuje aj nedostatok nájomných bytov. Ľuďom tak často zostáva buď drahý komerčný nájom, či hypotéka.

10.08.2019 10:00
debata (15)

Slovensko totiž patrí ku krajinám s najnižším podielom nájomného bývania v rámci únie. Nájomné alebo takzvané mestské či obecné byty tvoria u nás len šesť percent. V iných krajinách ich býva bežne aj pätina či až dve tretiny.

V období rokov 2000 až 2017 pribudlo na Slovensku priemerne 7,75 nájomného bytu na tisícku obyvateľov. Počty sa však líšia podľa lokality – v Bratislave to bolo len 1,29 bytu, no v Novom Meste nad Váhom až vyše 26 bytov. A to aj napriek podpore od štátu. Nedá sa však hovoriť, že by celkovo nájomné byty pribúdali. Obce či mestá totiž často po istom čase postavené nájomné byty rozpredajú nájomníkom.

V niektorých mestách sa na nájomné byty čaká celé roky. Záujem o ne je veľký, potvrdzuje Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Komerčné nájmy sú totiž neporovnateľne vyššie ako tie v bytoch miest či obcí, kde je "mesačné nájomné prispôsobené a určené sociálne slabším obyvateľom,“ vysvetľuje asociácia.

Pre nedostatok bytov s regulovaným nájomným je však často jediným riešením komerčný nájom. Platby za ne za posledné desaťročie poskočili pri najžiadanejších dvojizbových bytoch o tretinu až takmer polovicu. „Komerčný nájom využívajú často absolventi škôl po ukončení vzdelania, keď začínajú vlastnú pracovnú kariéru,“ vysvetľuje NARKS. Ale aj ľudia dochádzajúci za prácou, dodáva.

Ceny komerčných nájmov (v eurách za mesiac)
Prenájom 2-izbového bytu 2019
Bratislava I 730
Bratislava II 580
Bratislava III 580
Banská Bystrica 500
Košice I 580
Košice II 570
Košice III 510
Nitra 540
Prešov 470
Trenčín 440
Trnava 570
Žilina 500
Zdroj: nehnutelnosti.sk

Za dvojizbový byt v širšom centre hlavného mesta dá nájomník mesačne aj 750 eur. K cene si však musí prirátať aj platby za energie vo výške okolo 150 eur mesačne. O niečo lacnejšie vyjdú nezariadené byty. Ušetriť však možno maximálne dvesto eur na mesiac. V Nitre sa dá nájsť dvojizbový byt na jednom z najznámejších sídlisk Chrenová aj za 500 eur mesačne vrátane energií. No v centre sú v ponuke aj byty za 800 eur mesačne. Podobne sa pohybujú ceny aj v Košiciach. V Prešove vyjde nájom dvojizbového bytu vrátane energií okolo 300 až 400 eur na mesiac.

Naproti tomu za nájomný byt od mesta či obce sa platí len niečo vyše 200 eur mesačne, či dokonca aj menej. Pri vybavovaní bytu od mesta či obce sa však treba pripraviť aj na náročnejšie papierovačky. Nárok naň tiež nemá každý. Nateraz fungujú skôr ako bývanie pre menej zarábajúcich ľudí.

Prednosť má stále vlastné bývanie

Slovensko má dlhodobo nízky počet nájomných bytov oproti ostatným krajinám, potvrdil riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarik. "V ostatných krajinách sa bytovej problematike venujú aj súkromné sektory spoločne aj so štátom,“ hovorí. Na Slovensku je nájomné bývanie často vnímané ako bývanie pre sociálne slabšie vrstvy obyvateľov, dodáva Ovčarik. Štát by mal podľa neho ešte zvýšiť podporu výstavby nových nájomných bytov. Výsledkom by bola aj vyššia flexibilita pracovnej sily. Pri vysokých cenách za komerčný prenájom a pri nedostupnosti obecných bytov je totiž finančne náročné sa presťahovať za prácou.

Niet sa čo čudovať, že ľudia pri stále lacných úveroch uprednostňujú zadováženie vlastného bývania pred nájmom. To sa však pravdepodobne zmení. Zadlžovanie brzdia prísne podmienky na hypotéky.

Pre sprísnenie pravidiel pre hypotéky z dielne Národnej banky Slovenska (NBS) už totiž nie je jednoduché peniaze na bývanie získať. Okrem toho je nemožné dostať pôžičku na plnú cenu bytu. „Situácia sa však postupne bude meniť, keďže dostupnosť hypoték je stále horšia a v strednodobom horizonte budú aj úrokové sadzby s vysokou pravdepodobnosťou rásť,“ hovorí Ovčarik. To všetko by mohlo podľa neho nahrávať nájomnému bývaniu.

S podporou štátu

Ministerstvo dopravy vlani podporilo výstavbu 1¤385 nájomných bytov v hodnote 26 miliónov eur. „Na Slovensku sa ročne dokončí približne 15-tisíc bytov a z nich je 10–15 percent vo verejnom nájomnom sektore,“ povedala Elena Szolgayová zo sekcie bytovej politiky a mestského rozvoja ministerstva dopravy. Sociálne bývanie a obecné či mestské nájomné byty zabezpečuje každé mesto či obec s podporou štátu.

V krajskom meste Žilina využíva obecné nájomné byty 3¤469 nájomníkov. V Banskej Bystrici využívajú 320 nájomných bytov obyvatelia. Mesto Prešov eviduje 1 712 nájomníkov, ktorí využívajú mestské byty, a majú ešte voľných 14 bytov. Takisto mestá evidujú prijaté žiadosti o obecné byty – v Žiline 271, v Banskej Bystrici 171. Podmienky na pridelenie obecného nájomného bytu si však každá samospráva môže určiť sama.

Ceny za nájomné bývanie

Regulované nájomné v obecných bytoch vychádza maximálne na 225 eur bez energií, často je to menej.

Kto môže požiadať o nájomné bývanie?

  • Podať žiadosť o byt od samosprávy môže ten, čí príjem dosahuje maximálne 3–násobok životného minima. Niektoré samosprávy sú prísnejšie a požadujú príjem najviac vo výške 1,2–násobku životného minima.
  • Medzi podmienkami býva často aj trvalý pobyt v tej–ktorej obci či meste. Niekde uprednostňujú páry s deťmi, dôchodcov či zdravotne postihnutých ľudí.
  • Dokladovať treba tiež schopnosť platiť každý mesiac nájomné a ostatné pohľadávky za elektrinu, plyn, koncesionárske poplatky. Žiadateľ nesmie mať podlžnosti voči obci či mestu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #nájom #nájomné byty