Petržalka sa rozrastie o Nesto, nová štvrť má mať 15-tisíc obyvateľov

V bratislavskej mestskej časti Petržalka plánuje spoločnosť Lucron postaviť novú štvrť s názvom Nesto. Vznikne v blízkosti hraníc s Rakúskom na území s rozlohou takmer 48 hektárov a v budúcnosti v ňom má žiť až 15-tisíc ľudí.

10.10.2019 17:01
Nesto, Petržalka Foto:
Ilustračná vizualizácia novej petržalskej štvrte Nesto.
debata (12)

Prvá fáza projektu má už platné územné rozhodnutie a pripravujú podklady pre získanie stavebného povolenia. Celkové náklady prvej fázy odhadujú na 90 až 100 miliónov eur, pričom náklady na celý projekt sú niekoľko stoviek miliónov. Predpokladaný začiatok výstavby prvej fázy je marec 2020. Informovali o tom predstavitelia spoločnosti Lucron na tlačovej besede.

Nová štvrť prinesie rôzne formy bývania – v bytoch v mestských blokoch, viladomoch aj rodinných domoch. Dizajn obytných zón má vychádzať z holandského konceptu „woonerf“, čo znamená „živá ulica“. „Woonerf“ podporuje sociálnu interakciu ľudí a vznik susedských komunít a vďaka utlmenej doprave berie ohľad najmä na záujmy chodcov a cyklistov. Projekt počíta maximálne s 12 – 15 poschodovými budovami.

Až 20 percent z celkového počtu budú tvoriť nájomné byty. „Sme presvedčení, že predpoklad o silnej majetkovej orientácii slovenských obyvateľov vychádza z toho, že veľká časť nájomného trhu nie je inštitucionali­zovaná. V Neste chceme ponúknuť také možnosti nájomného bývania, ktoré budú plnohodnotnou alternatívou k vlastnému bývaniu,“ povedala riaditeľka hybridných a komerčných nehnuteľností spoločnosti Lucron Paulína Kosírová.

Dostupnosť novej štvrte je podľa developera jednou z hlavných priorít. Prístupové komunikácie do štvrte majú byť dve, cez ulicu Kopčianska a z tzv. nultého obchvatu. „Z centra Bratislavy je dostupná autom v priebehu šesť minút, autobusom alebo bicyklom je v dosahu za 16 minút. V rámci širšieho cezhraničného regiónu má Nesto už dnes výborné napojenie smerom na Viedeň, Prahu a Budapešť vďaka existujúcim diaľniciam,“ uviedol člen dozornej rady zodpovedný za strategické projekty v spoločnosti Lucron Peter Kavecký. Projekt vo svojej prvej fáze počíta taktiež s novou vlakovou zastávkou.

Štvrť Nesto ma okrem iného pozostávať aj z medicínskeho centra – polikliniky, bývania pre seniorov, novej školy a materskej školy, ako aj na Slovensku zatiaľ nie príliš známeho konceptu co-living. „Co-living je krátkodobé ubytovanie internátneho typu a je alternatívou k štartovaciemu bývaniu pre tých, ktorí sa nechcú viazať k jednému miestu alebo sa zaťažovať hypotékou. Co-living pripomína hotel alebo hostel, pretože poskytuje aj služby ako recepciu či internetové pripojenie a ďalšie doplnkové služby, ktoré si nájomník môže dokúpiť,“ uviedla Kosírová.

Kancelárie, ateliéry a dielne, malorozmerné (small-scale) kancelárie, hybridné priestory aj klasický co-working majú byť taktiež súčasťou Nesta. Developer plánuje vytvoriť v novej štvrti aj priestor pre kultúrne a spoločenské podujatia. V multifunkčnom kultúrno-spoločenskom centre chcú organizovať mnohé podujatia, ako napríklad konferencie, výstavy alebo koncerty.

Športové vyžitie zabezpečia ihriská a indoorové, aj outdoorové športoviská na ploche až 2,5 hektára. Cez územie vedú medzinárodné cyklotrasy a súčasťou lokality je aj vojenský cintorín a bunker, ktorého revitalizácia je plánovaná už pred začiatkom výstavby projektu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Petržalka