Začnú sa stavať študentské internáty?

Študenti v strednej a vo východnej Európe budú mať zrejme problém s ubytovaním. Upozornila na to správa spoločnosti Colliers International a medzinárodnej právnickej firmy CMS. Podľa nej sa v tomto regióne v najbližších desiatich rokoch prejaví nedostatok študentského bývania. Slovensko by však na tom nemalo byť až tak zle.

17.10.2019 06:00
študent, štúdium, vysoká škola, internát Foto:
Študenti majú záujem o bývanie v internátoch s kvalitným vybavením a dobrými službami
debata (10)

Výročná správa oboch firiem s názvom Student Housing in CEE – The Next Big Thing (Študentské bývanie v strednej a vo východnej Európe – ďalšia veľká vec) si všíma šesť krajín: Českú republiku, Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Bulharsko a Rumunsko. Zamerala sa na sektor známy pod skratkou PBSA (Purpose Built Student Accommodation – účelovo postavené študentské bývanie) a vychádza z prieskumu z marca tohto roka, v rámci ktorého oslovili 68 investorov.

Ako správa tvrdí, rozvoj tohto segmentu bývania dosiaľ znemožňovala nedostatočná cenová dostupnosť internátov, ako aj napäté rozpočty vysokých škôl. Demografické pohyby a rast počtu zahraničných študentov však vyžadujú, aby sa podmienky približovali medzinárodným normám. Viac ako 32 percent investorov, ktorí sa do prieskumu zapojili, je už v oblasti študentského bývania v strednej a východnej Európe aktívnych alebo naznačujú, že o tom uvažujú. Ako najobľúbenejší trh pre tieto investičné aktivity vyhodnotili Poľsko (50 percent opýtaných), Českú republiku (28 percent) a Maďarsko (14 percent).

Podľa správy bude väčšina veľkomiest regiónu trpieť výrazným nedostatkom študentského bývania. Autori odhadujú, že v roku 2028 bude mať najväčší nedostatok tohto bývania Varšava, kde by študentom malo chýbať takmer 8 400 lôžok. Nasleduje Budapešť (vyše 3 600 chýbajúcich lôžok), Praha (zhruba 1 800), Krakov (asi 1 220) a Bratislava, kde by malo chýbať 300 postelí. Jedinou metropolou, ktorá vyšla s prebytkom, je Bukurešť.

Správa konštatuje, že v regióne pretrváva nedostatok súkromného bývania pre študentov, hoci sa až 74 percent opýtaných investorov vyjadrilo, že sú pripravení v tomto segmente stavať. V Krakove napríklad vyrástla moderná študentská rezidenčná ubytovňa s 290 izbami a jedna spoločnosť, ktorá v Poľsku vytvorila sieť súkromných internátov v Poznani, Lodži, Lubline a Vroclave, chce v tejto oblasti ďalej investovať, tak aby do roku 2021 počet lôžok vo svojej ponuke zvýšila na 2 700. „Nedostatok vysokoškolských internátov v požadovanom štandarde študentov často viedol k tomu, aby sa spoločne sťahovali do bytov. Súkromných internátov je na Slovensku málo a sú plne obsadené. Sme presvedčení, že študenti majú záujem o bývanie v internátoch s kvalitným vybavením a dobrými službami. Investovanie do tohto typu nehnuteľností preto môže byť aj tu zaujímavou alternatívou k tradičným investičným schémam,“ uviedol Ermanno Boeris, riaditeľ spoločnosti Colliers International.

Podľa Michala Huťana z firmy CMS u nás trh so študentským ubytovaním nečelí takému tlaku ako v okolitých krajinách. „V poslednom období sme však zaznamenali, že náš trh začínajú monitorovať špecializovaní developeri, pretože Bratislava sa čoraz viac stáva zaujímavým miestom pre zahraničných investorov i zahraničných študentov. Bývanie pre študentov by sa tak mohlo stať zaujímavou investíciou pre developerov,“ zhodnotil.

Pokiaľ ide o spokojnosť študentov, z prieskumu EuroStudent VI z roku 2017 vyplýva, že najväčšiu frustráciu z nízkej kvality bývania mali v regióne študujúci v Rumunsku. Ohľadom ubytovania sa sťažovali na vysoké náklady, lokalitu, kvalitu a každodenné cestovanie. Dosť nespokojní boli aj študenti v Poľsku. Oslovených naprieč regiónom pritom najviac trápila cenová dostupnosť študentského bývania, ktorá prekážala vyše 20 percentám respondentov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #vysoká škola #internát