Aké sú nástrahy bývania v zahraničí?

Čoraz viac Slovákov hľadá svoj domov v okolitých krajinách. Predovšetkým obyvateľov Bratislavy láka kvôli nižším cenám nehnuteľností bývanie v rakúskom či maďarskom pohraničí.

30.10.2019 10:00
muž, žena, úsmev, bývanie Foto:
Kým na Slovensku banky často odpúšťajú poplatky za poskytnutie úveru, v zahraničí to nie je bežné.
debata

Pred presťahovaním do zahraničia je potrebné preveriť si, čo všetko treba vybaviť. Sťahovanie sa totiž nezaobíde bez kontaktu s úradmi či s bankou, v ktorej je potrebné vybaviť si hypotéku. Slovenské banky totiž neposkytujú hypotéky na zahraničné nehnuteľnosti. Jedinou výnimkou je Oberbank, v ktorej si možno zobrať hypotéku na nehnuteľnosť v Rakúsku.

„Pri výbere hypotéky si klienti bežne vyberajú úver len na základe úroku alebo výšky splátky, pričom často opomenú vziať do úvahy iné dôležité parametre. Predovšetkým je to ročná percentuálna miera nákladov, ktorá v sebe zahŕňa nielen úrok, ale aj všetky poplatky,“ vraví finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

Kým na Slovensku banky v rámci konkurenčného boja často odpúšťajú poplatky za poskytnutie úveru, v zahraničí to nie je bežné. V Rakúsku napríklad poplatky spojené s kúpou nehnuteľnosti a s poskytnutím hypotéky dosahujú až približne desať percent ceny danej nehnuteľnosti.

Pri hypotéke je kľúčové aj správne nastavenie fixácie úroku. „Klienti majú často tendenciu nastaviť si ju tak, aby mali úrok čo najnižší, ktorý sa však spája najčastejšie s fixáciou úroku na tri roky. V období minimálnych úrokových sadzieb však odporúčame fixovať úrok na minimálne päť, ideálne až desať rokov. Klient tak získa dlhšiu istotu rovnakej splátky, a to i v období vyšších úrokových sadzieb,“ tvrdí Búlik.

Pri poskytnutí hypotéky v zahraničí môže byť problém aj s cudzím jazykom. Dôležité je nepodpisovať nič, čomu nerozumiete. Vždy je lepšie zobrať si zmluvu najprv so sebou na preštudovanie a dať si poradiť od niekoho, kto jej dobre rozumie. Banky totiž môžu výhodný úrok podmieňovať ďalšími pravidlami ako napríklad uzatvorením poistenia, využívaním kreditnej karty či účtu.

„Ak klient vie, že v budúcnosti bude potrebovať vykonať na úverovej zmluve zmenu, ako napríklad výmenu založenej nehnuteľnosti, je vhodné, aby sa zaujímal aj o poplatky za takéto zásahy do zmluvy,“ dodal Búlik.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom aktuálne o hypotékach

Každá krajina má vlastné pravidlá, kedy je potrebné prihlásiť sa na pobyt. V Európskej únii platí, že prvé tri mesiace sa netreba registrovať. Až pri dlhšom pobyte môžu jednotlivé štáty vyžadovať, aby sa prisťahovalec prihlásil na pobyt. Z okolitých krajín to nevyžaduje len Česká republika.

Ak niektorý štát vyžaduje, aby ste sa pri dlhšom pobyte zaregistrovali, môže vám v prípade nesplnenia tejto povinnosti udeliť pokutu. Vďaka voľnému pohybu osôb v rámci EÚ vás však nemôže kvôli nesplneniu tejto povinnosti vyhostiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #zahraničie #hypotéka #nástrahy