Ako na hypotéku v zahraničí

Kto pracuje na Slovensku, ale chce sa presťahovať do zahraničia, pričom si tam chce kúpiť dom alebo byt, musí si zobrať hypotéku v zahraničnej banke. Tie dokážu akceptovať aj príjem zo Slovenska.

05.11.2019 11:00
žena, investícia, nehnuteľnosť, hypotéka Foto:
Občania Slovenska môžu žiadať v Česku o hypotéku, ak majú v ČR trvalý pobyt a zároveň majú v Česku aj príjem.
debata

Rakúsko

Na získanie hypotéky je potrebné mať v Rakúsku trvalé bydlisko. Banky aj stavebné sporiteľne dokážu akceptovať aj príjem zo zahraničia, dôležité však je, aby bol v eurách.

Banka prefinancuje maximálne 80 percent z hodnoty nehnuteľnosti. V prípade dobrej bonusy si možno zobrať ešte spotrebný úver na 10 percent hodnoty nehnuteľnosti. Klient však vždy musí mať zvyšných 10 percent. Viac peňazí si možno požičať, len ak žiadateľ založí aj inú nehnuteľnosť.

Poplatky spojené s kúpou nehnuteľnosti a hypotékou dosahujú približne desať percent hodnoty nehnuteľnosti.

Úroková sadzba sa odvíja od bonity klienta. Keďže banky musia klientovi zaúčtovať aj negatívny Euribor, tak žiadatelia s najlepšou bonitou sa pri variabilnom úroku dostanú na sadzbu 0,375 percenta ročne. V prípade fixácie na 15 rokov je najlepšia sadzba 1 percento ročne a pri fixácii na 20 rokov to je 1,25 percenta.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom aktuálne o hypotékach

Česká republika

Občania SR môžu žiadať v Česku o hypotéku, ak majú v ČR trvalý pobyt a zároveň majú v Česku aj príjem. S povolením iba na prechodný pobyt sa môžu viazať ďalšie podmienky, napríklad minimálna doba pobytu na území ČR alebo minimálna doba zamestnania v ČR. Spravidla ide o lehotu 1 až 3 roky.

Ak má žiadateľ povolenie na trvalý pobyt, banky môžu výnimočne akceptovať aj príjem zo zahraničia. Nie je to však pravidlom a túto možnosť ponúkajú len niektoré banky.

Hypotéku možno získať maximálne vo výške 80 až 90 percent hodnoty založenej nehnuteľnosti. Zvyšnú časť je potrebné dofinancovať z vlastných zdrojov.

Úrokové sadzby na hypotékach sa v súčasnosti pohybujú okolo úrovne 2,6 percenta ročne.

Zdroj: OVB Allfinanz Slovensko

debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #hypotéka