Nájomných bytov je málo, na mestské sa čaká roky

Slováci najradšej bývajú vo vlastnom byte či dome. Spomedzi európskych krajín sa Slovensko nachádza medzi tými štátmi, v ktorých najviac ľudí vlastní nehnuteľnosť na bývanie. Len minimum ľudí býva v prenájme.

09.11.2019 11:00
sťahovanie, rodina, deti, škatule Foto:
Mesto Bratislava má v súčasnosti v poradovníku takmer 600 záujemcov o pridelenie mestského nájomného bytu.
debata (5)

Okrem chuti vlastniť nehnuteľnosť za to môže aj nedostatok nájomných bytov. Aj vďaka tomu je výška prenájmu často rovnaká, ako keby si človek daný byt kúpil a splácal hypotéku. Pri takto nastavených cenách vychádza lacnejšie kúpiť si vlastnú nehnuteľnosť.

Ani mestá a obce väčšinou nemajú dostatok nájomných bytov, ktoré by mohli ponúkať svojim obyvateľom za výhodnejších podmienok. „V Bratislave je zo všetkých bytov len približne jedno percento mestských nájomných bytov,“ tvrdí hovorca bratislavského primátora Peter Bubla. Mesto Brno vlastní 15 percent z bytov a Viedeň až 60 percent.

Bratislava má pritom rozpracovaných viacero projektov na výstavbu nájomných bytov. Chce ich stavať na mestských pozemkoch, ale bývanie plánuje zaobstarať aj rekonštrukciou mestských nehnuteľností. Zároveň chce spolupracovať s partnermi, napríklad finančnými inštitúciami, ktoré na svoje náklady, ale na mestskom pozemku postavia nájomné byty s cenovo dostupným nájmom, ktoré bude následne mesto prenajímať.

Mesto Bratislava má v súčasnosti v poradovníku takmer 600 záujemcov o pridelenie mestského nájomného bytu. Okrem toho musí vyriešiť aj situáciu 513 obyvateľov reštituovaných bytov, u ktorých má zákonnú povinnosť poskytnúť im náhradné nájomné bývanie.

Minulý týždeň pribudli nové nájomné byty aj v Nitre. Mesto odovzdalo novým nájomníkom 35 nájomných bytov postavených s podporou štátu.

„Samospráva plánuje výstavbu nových nájomných bytov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Určené budú pre ľudí, ktorí splnia podmienky pre bývanie v nájomnom byte – prevažne sú to mladé rodiny či seniori,“ povedala Dominika Smoleňová z kancelária primátora Banskej Bystrice. Momentálne pripravujú aj výstavbu bytov na Ďumbierskej ulici, ktorá by mala byť spolufinancovaná z prostriedkov dotácií z ministerstva dopravy a z úverových prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania.

Nie všetky mestá však stavajú nový byty. „Mesto nestavia nájomné byty. Najnovšie byty vybudoval súkromný investor a mesto ich odkúpilo v roku 2018. Na kúpu spomínaných 74 bytov Trenčín získal dotáciu z ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja a aj podporu zo Štátneho fondu rozvoja bývania,“ povedala hovorkyňa Mestského úradu v Trenčíne Erika Ságová.

Málo mestských nájomných bytov sa odráža na poradovníkoch. Záujemcovia o mestský byt musia často čakať aj niekoľko rokov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #nehnuteľnosti #nájomné byty #mestá a obce #prenájom bytu