Hľadáte si nový byt alebo dom?

Ceny nehnuteľností stúpli najviac za posledné tri roky. Analýzy odborníkov na realitný trh hovoria, že za nové bývanie si priplatíme.

16.11.2019 06:00
muž, žena, úspory, šetrenie, prasiatko Foto:
V ďalších štvrťrokoch už očakávame, že dôjde k zmierňovaniu dynamiky rastu cien nehnuteľností.
debata

Rast cien bývania v 3. štvrťroku roku 2019 sa podľa analýzy Národnej banky Slovenska výrazne zrýchlil. Priemerná cena bývania podľa nej vzrástla v tomto období oproti predchádzajúcemu štvrťroku najvýraznejšie za posledné tri roky. Zrýchlil sa rast priemerných cien domov aj bytov a aj vo väčšine regiónov ceny dynamicky rástli. Priemerná cena bývania v spomínanom období vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 47 eur/m2 na 1 603 eur/m2.

Podľa analytičky Poštovej banky Lucie Dovalovej rast cien na našom realitnom trhu bude aj naďalej ovplyvnený výhodnými podmienkami na kúpu nehnuteľnosti – nezamestnanosť je na nízkych úrovniach, mzdy rastú a úrokové sadzby z úverových produktov sú na svojich minimách. Kombinácia nízkych sadzieb a rastúcich miezd zvyšujúcich disponibilný príjem zlepšujú dnešnú dostupnosť bývania, aj napriek tomu, že ceny nehnuteľností ras­tú.

"V ďalších štvrťrokoch už očakávame, že dôjde k zmierňovaniu dynamiky rastu cien nehnuteľností. Zdražovanie nehnuteľností bolo v predchádzajúcich kvartáloch pomerne citeľné, čo naráža na finančné možnosti našich domácností. Nízke sadzby však budú aj naďalej lákať na kúpu vlastného bývania či na investíciu do nehnuteľností, čiže dopyt bude, no budú ho ,zosekávať‘ prísnejšie podmienky úverovania (z hľadiska výšky hodnoty založenej nehnuteľnosti a takisto aj z príjmového hľadiska). Prísnejšími pravidlami chcela NBS dosiahnuť to, aby domácnosti neboli príliš zadlžené, ale používali viac vlastné zdroje, " uvádza v analýze Poštovej banky analytička Lucia Dovalová.

Ceny na realitnom trhu bude podľa Dovalovej vo veľkej miere ovplyvňovať aj nižšia ponuka nehnuteľností, predovšetkým čo sa týka bytov. Ponuka novostavieb sa už nezvyšuje takým tempom ako v minulosti. Nízka ponuka nehnuteľností bude tlačiť ceny smerom nahor za predpokladu priaznivého rastu našej ekonomiky a stabilnej situácie na trhu práce. A preto o poklese cien nehnuteľností je ešte predčasné hovoriť. Cenové rasty sa však budú postupne zmierňovať a neskôr môže dôjsť k miernej korekcii. Ťažko ale predvídať, kedy dôjde k poklesu cien nehnuteľností, nakoľko to závisí aj od viacerých externých faktorov, ktoré ovplyvňujú to, ako sa darí našej ekonomike (zahraničnoobchodné vzťahy medzi USA a Čínou, brexit, aké bude spomalenie Nemecka, kam smeruje viac ako pätina nášho vývozu).

„Vzhľadom na aktuálny vývoj na realitnom trhu, keď cena nehnuteľností za štvorcový meter rastie, očakávame, že výmery bytov sa budú postupne zmenšovať. To znamená, že početnosť izieb zostane, no izby už budú menšej rozlohy ako donedávna. Tento trend zachovania počtu izieb, no na menšej ploche, sa už teraz prejavuje v novostavbách,“ konštatuje analytička.

Analýza cien nehnuteľností Národnej banky Slovenska sa venuje aj dostupnosti bývania. "V 3. štvrťroku 2019 sa celková dostupnosť bývania vzhľadom na doterajšiu históriu vo väčšine slovenských krajov zhoršila (okrem Trnavského kraja, Trenčianskeho kraja a Banskobystrického kraja). Výrazne to súvisí s aktuálnym vývojom priemernej ceny bývania, keďže v zmienených krajoch došlo k jej zníženiu v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Zhruba od polovice roku 2018 možno pozorovať zväčšovanie rozptylu dostupnosti bývania v rámci slovenských regiónov.

Vývoj dostupnosti bývania v bytoch je v jednotlivých slovenských krajoch už viac rokov menej priaznivý ako v prípade celkovej dostupnosti bývania. Aktuálne je najhoršia dostupnosť bývania v bytoch vzhľadom na doterajšiu históriu v Prešovskom kraji. Mierne zlepšenie dostupnosti bývania z uvedeného pohľadu zaznamenávame aktuálne v Žilinskom kraji, Banskobystrickom kraji, Trnavskom kraji a Trenčianskom kraji," uvádzajú analytici Mikuláš Cár a Roman Vrbovský v analýze Národnej banky Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nový byt #nový dom #ceny nehnuteľností