Príjem z predaja bytu môže podliehať dani z príjmu

Predali ste minulý rok byt, dom či pozemok? Kedy musíte zaplatiť daň z príjmu?

17.03.2020 08:00
manželia, povzbudenie, láska, podpis, zmluva Foto:
V prípade, ak predaj podlieha dani z príjmu, mali by ste vedieť, že daňovník neplatí daň z celej sumy, ale len zo zisku z predaja.
debata

Príjem z predaja nehnuteľnosti podlieha dani z príjmu. Nie však v každom prípade. Podľa informácií Finančnej správy sa neplatí daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti (nezaradenej v obchodnom majetku), a to po uplynutí 5 rokov odo dňa jej nadobudnutia, z predaja nehnuteľnosti (nezaradenej v obchodnom majetku) nadobudnutej dedením alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (alebo poručiteľov) a v ďalších prípadoch.

V prípade, ak predaj podlieha dani z príjmu, mali by ste vedieť, že daňovník neplatí daň z celej sumy, ale len zo zisku z predaja. Ak teda predávajúci kúpil byt za 100-tisíc eur a o rok ho predal za 115-tisíc eur, bude zdaňovať len zisk vo výške 15-tisíc eur. Do nákladov si navyše môže zahrnúť aj výdavky na zhodnotenie nehnuteľnosti či na sprostredkovanie predaja. Ak by napríklad investoval do rekonštrukcie 3-tisíc eur, jeho zisk by nebol 15-tisíc eur, ale len 12-tisíc eur a platil by daň len z tejto sumy.

Predávajúci si však môže uplatniť výdavky pri príjme z predaja, čím sa mu zníži suma, ktorú musí zaplatiť. Podľa zákona o dani z príjmov sa do základu dane (čiastkového základu dane) zahŕňa zdaniteľný príjem znížený o výdavky preukázateľne vynaložené len na dosiahnutie takéhoto príjmu. Ak sú výdavky spojené s jednotlivým druhom príjmu (príjmy z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti) vyššie ako príjem, na rozdiel sa neprihliada – stratu na daňové účely nie je možné vykázať. Výdavky, ktoré si môže daňovník uplatniť, vymedzuje zákon o dani z príjmov a uplatňujú sa v závislosti od spôsobu nadobudnutia nehnuteľnosti a účelu, na aký bola nehnuteľnosť využívaná.

Podľa zákona o dani z príjmu je napríklad pri nehnuteľnosti nadobudnutej kúpou výdavkom preukázateľne zaplatená kúpna cena, pri nehnuteľnosti nadobudnutej dedením je zase výdavkom cena nehnuteľnosti zistená v čase nadobudnutia. Pri byte, dome alebo pozemku nadobudnutom darovaním sa podľa informácií Finančnej správy SR posudzuje skutočnosť, či by bol príjem z predaja u darcu v čase darovania, ak by nehnuteľnosť predal, oslobodený od dane, alebo nie. V prípade, ak by bol príjem z predaja u darcu oslobodený od dane, potom je výdavkom cena nehnuteľnosti zistená v čase darovania.

Medzi uplatniteľné výdavky tiež patria finančné prostriedky preukázateľne vynaložené na technické zhodnotenie, opravu a údržbu vrátane ďalších výdavkov súvisiacich s predajom, okrem výdavkov na osobné účely, výdavky preukázateľne vynaložené na obstaranie majetku alebo jeho výrobu vo vlastnej réžii. Výdavkami preukázateľne vynaloženými na obstaranie nehnuteľností sú aj úhrada za prevod členských práv a povinností spojených s prevodom práva užívania nájomného družstevného bytu, úroky z hypoúveru alebo zo stavebného úveru súvisiace s obstaraním tejto nehnuteľnosti alebo úroky z účelového úveru na bývanie, ktorý má v zmluvných podmienkach uvedené obstaranie tejto nehnuteľnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daň z príjmu #predaj nehnuteľnosti