Slnečnice: vyhľadávaná lokalita na bývanie

Na južnom konci Petržalky začal pred desiatimi rokmi vyrastať nový rezidenčný projekt. Spúšťal sa v pokrízovom období a developer CRESCO REAL ESTATE bol s plánmi prezieravo opatrný. Dnes, desať rokov od začiatku výstavby, sú Slnečnice najväčšou novopostavenou rezidenčnou štvrťou na Slovensku.

07.10.2020 12:00
Viladomy, Bratislava, terasy, Slnečnice Foto:
UNIQ Slnečnice.
debata (2)

Nadčasová architektúra

Na ploche takmer 100 hektárov bude postupne odovzdaných viac ako desaťtisíc bytov. Momentálne je stavebne dokončených takmer 3 200 z nich. Projekt ďalej napreduje po jednotlivých fázach a bude sa realizovať ešte minimálne ďalších desať rokov.

Zo Slnečníc sa stala vyhľadávaná lokalita na bývanie vďaka svojej dostupnosti, atraktívnej polohe s dobrým napojením na mesto, dunajskú hrádzu či blízkosť lesíka. S postupným pribúdaním jednotlivých etáp nezabúda developer ani na priamo úmerný rozvoj infraštruktúry, čo robí štvrť úplne sebestačnou. Dnes majú nielen obyvatelia Slnečníc k dispozícii obchodné centrum Slnečnice Market vrátane veľkých potravín, gastro zónu, rodinno-zábavné centrum LEON, materskú školu, jasle, zubnú ambulanciu, kaviarne, reštaurácie a množstvo ďalších prevádzok. V budúcnosti pribudne do Slnečníc aj základná a stredná škola.

Veľa priestoru v tejto štvrti dostáva zeleň, okrem trávnatých vnútorných blokov pribudnú dva zelené parky s plochou takmer 43 000 m2 určené pre voľnočasové a športové vyžitie obyvateľov. Centrálny park v zóne Viladomy je už z prvej tretiny odovzdaný do užívania obyvateľov. Riešenie parkov navrhlo urbanistické štúdio LABAK v spolupráci s COMPASS architekti. Pod drvivú väčšinu nadčasovej architektúry domov je podpísaný tím ateliéru COMPASS architekti, ale aj Peter Moravčík či slovinský ateliér Bevk Perovic arhitekti.

Rozrastá sa zóna Mesto

Hlavná komunikačná spojnica medzi hlavným mestom a priľahlými obcami – Panónska cesta – rozdeľuje túto rezidenčnú štvrť na dve zóny. Výstavba odštartovala práve zónou Viladomy v roku 2010, ktorú charakterizuje nižšia intenzita zástavby a tesná blízkosť lesíka. Je skôr učená pre ľudí, ktorí majú radi súkromie a potrebujú si oddýchnuť od pracovnej hektiky.

Nachádzajú sa tu nízkoenergetické rodinné domy a bytové domy rôznych metráží. Momentálne je rozostavaná posledná etapa v tejto zóne, ktorá by mala byť dokončená v roku 2022. Prvá časť tretej etapy – bytové domy S11, S12 a S13 – je už skolaudovaná a viac ako polovica nových majiteľov je už nasťahovaná. Aktuálne je stavebne dokončená aj druhá časť tejto etapy, bytové domy S14, S15, S16, ktorej odovzdanie do užívania je naplánované na prvý kvartál budúceho roka.

Paralelne s touto etapou bude dobudovaná aj druhá časť centrálneho parku s multifunkčným športovým ihriskom, výbehom pre psov a workout zónami. Oproti cez cestu sa rozrastá zóna Mesto, zaujímavá pre ľudí s preferenciou mestského spôsobu života, no zároveň pre tých, ktorí majú radi kontakt s prírodou. Bytové domy A1, A2, A3 sú už plne obsadené novými obyvateľmi, bytový dom A4 bol nedávno skolaudovaný a objekty A5 a A6 čakajú na dobehnutie všetkých stavebných procesov.

Nová etapa Slnečnice POP

Momentálne vzbudila veľký ohlas aj nová etapa Slnečnice POP, ktorá pred nedávnom odštartovala výstavbu. Tri deväťpodlažné budovy T1, T2, T3 postupne prinesú 360 nových jednotiek. Bytové domy sa budú nachádzať v tesnej blízkosti plánovanej električkovej trate a cyklotrasy, ktorá sa v budúcnosti napojí na cyklochodník vedúci naprieč celou štvrťou. S dokončením prvej etapy sa počíta v prvom kvartáli 2023.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #bývanie #slnečnice #developerský projekt