Byty v Bratislave stále chýbajú

O súčasnej situácii na trhu s bytmi hovoríme so šéfom marketingu a PR developerskej spoločnosti Corwin Michalom Hájekom.

12.07.2022 12:00
bývanie, byty, reality, byt, dom, hypotéka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Aká je situácia s predajom bytov po koronakríze?

V hlavnom meste sa deficit bytov počíta na desiatky tisíc a nič na tom nezmenila ani pandémia, práve naopak. Počet obyvateľov, bez ohľadu na to, či ide o tých s trvalým pobytom, alebo bez neho, kontinuálne rastie. Nové byty pritom nepribúdajú dostatočne rýchlo, výsledkom je, že dostupnosť bývania sa v slovenskej metropole stále zhoršuje.

Čo je za týmto vývojom?

Dlhodobo neaktuálny územný plán, zdĺhavé povoľovacie konania či množstvo neraz nezmyselných a účelových námietok proti akejkoľvek výstavbe, ktorými sa príslušné orgány musia zaoberať. Aktuálne komplikuje situáciu aj vysoká inflácia a zvyšovanie úrokových sadzieb. A aj keď v prípade Slovenska nie je zdražovanie peňazí až také markantné ako napríklad v Česku, bude mať nevyhnutne dosah na dostupnosť bývania. Skupina ľudí, ktorí si budú môcť dovoliť byt v novostavbe, ktoré sú navyše nedostatkové, sa bude zužovať. O hlavnom meste to bude platiť trojnásobne.

Pavel Škriniar, Ide o peniaze Čítajte viac Byty sú dnes extrémne drahé, kúpa je pre mnohých nedostupná. Bolo to ale pred rokmi ľahšie?

Aký vývoj predpokladáte, pokiaľ ide o záujem a ceny?

Môžeme sa vyjadriť len k bratislavskému trhu, v rámci ktorého sme prítomní. Aktuálne je v hlavnom meste dostupných približne 1 600 voľných bytov v novostavbách, čo zvyšuje dopyt aj po starších nehnuteľnostiach a tlačí ich ceny nahor. Deje sa tak v situácii, keď samotné mesto predpokladá, že počet obyvateľov bude rásť. Predstavte si, že by sa u nás prijala legislatíva, ktorá by obmedzila predaj nových áut a zároveň by zdraželi súčiastky na ich výrobu. Výsledkom by bol prudký nárast cien nových i ojazdených vozidiel. Presne takáto situácia panuje na realitnom trhu. Nielenže je nových bytov nedostatok, rastie aj cena stavebných materiálov, a najmä pred voľbami je namiesto prípravy rozumného politického programu mimoriadne populárne blokovať novú výstavbu a robiť z developerov strašiakov. Platí staré známe – Ja už bývam, každý nový dom je preto navyše. Vo vnútornom meste budú ceny bytov kontinuálne rásť.

Michal Pružinský, Ide o peniaze Čítajte viac Dokedy budú rásť ceny nehnuteľností a čo sa stane, ak praskne realitná bublina?

Kedy bude bytov dostatok?

V Bratislave hrozí, že aktuálny deficit dostupných bytov sa nepodarí eliminovať ani za desiatky rokov. Ak k tomu pripočítame rastúce úrokové sadzby na hypotékach, rast cien stavebných materiálov v kombinácii s migráciou obyvateľov, čoraz viac ľudí bude nútených hľadať bývanie na predmestí. Tým sa ďalej zvýši dopravná záťaž v meste, zaberie sa ďalšia cenná orná pôda a Bratislava príde o veľké množstvo daní.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #dobré bývanie