Ako ušetriť na nákladoch na bývanie? Menší byt či dom môžu vaše problémy vyriešiť

Výmena veľkého bytu za menší vám môže výrazne pomôcť. Splatíte dlhy a budete mať nižšie náklady na bývanie. Mnoho ľudí má pri historicky najvyššej inflácii od druhej svetovej vojny a pre extrémne vysoké ceny za energie, potraviny a bývanie reálne problémy vyjsť z mesačného príjmu. Majú šancu niekde ušetriť?

20.12.2022 08:00
manželia, seniori, problém, starosti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čoraz viac ľudí sa ocitá na hranici chudoby. Dôsledky energetickej krízy sa majú v priemysle naplno prejaviť až na budúci rok. Prepúšťanie, ešte vyššie ceny za tovar a služby sa zákonite dotknú aj životov väčšiny jednotlivcov.

Pritom podľa štatistík sa do chudoby prepadajú nielen osamelí dôchodcovia (26,5 %), jednorodičovské domácnosti (33,6 %) a viacdetné domácnosti (36,3 %), ale aj domácnosti s dospievajúcimi deťmi a nízkopríjmové skupiny obyvateľstva.

Kedy sa výmena väčšieho bytu za menší oplatí?

Jednou z možností, ako ušetriť na nákladoch na bývanie, do ktorých spadajú splátky hypotéky, platby za elektrinu, vodu, plyn a kúrenie, je výmena veľkého bytu za menší. Hoci platí, že čím je byt menší, tým je cena za meter štvorcový vyššia, v prípade výšky hypotéky je to presne naopak, tá je pri menšom byte nižšia. Z hľadiska energetickej náročnosti sa rovnako zvyšuje efektivita pri menších priestoroch. Oba tieto faktory nakoniec jednoznačne hovoria v prospech menších nehnuteľností.

Toto riešenie sa hodí, najmä ak z rodinného hniezda vyleteli deti alebo ste ostali bez partnera. Uvažovať o výmene väčšej nehnuteľnosti za menšiu je v takýchto prípadoch veľmi praktické.

Výhodné je to najmä vtedy, ak vaše bývanie nie je zaťažené hypotékou, z jeho predaja kúpite menší byt s nižšími nákladmi a ešte vám čosi zostane. Stále praktické riešenie je predať väčší byt, na ktorom je ešte nízky zostatok hypotekárneho úveru. Kúpiť menší byt a vyplatiť zostávajúcu hypotéku je určite vhodná cesta, ako sa vymaniť z dlhov.

Na čo si dať pozor

Pri predaji a následnej kúpe nehnuteľnosti si treba dať pozor na mnoho vecí vrátane zmluvnej dokumentácie.„Za najčastejšiu chybu, ktorú robia ľudia pri kúpe a predaji nehnuteľnosti, považujem zlú zmluvnú dokumentáciu, a to z pohľadu obsahu i formy zmluvy. Zmluvy stiahnuté z webu sú všeobecné, môžu obsahovať skryté nástrahy, ktoré človek, ktorý predáva alebo kupuje nehnuteľnosť dva- alebo trikrát za život, nepostrehne. To môže predĺžiť celý proces prevodu nehnuteľnosti a rovnako tak spôsobiť problémy v budúcnosti,“ upozorňuje právnička ibuyingovej spoločnosti REINS Lucia Hrivnáková.

Podpisy na kúpnej zmluve musia byť notársky osvedčené. Okrem základných náležitostí (zmluvné strany, predmet zmluvy, kúpna cena, záväzok jednej strany ju zaplatiť a záväzok druhej strany previesť vlastníctvo nehnuteľnosti na kupujúceho) musí obsahovať aj ďalšie podrobnosti a detaily. S jej vypracovaním sa preto odporúča obrátiť sa na právnika. „Na právnika je vhodné obrátiť sa ešte pred vypracovaním zmluvy, aby preveril právny stav nehnuteľnosti a až potom vypracoval zmluvu. Po jej podpísaní je totiž oveľa náročnejšie a niekedy aj nemožné niečo na zmluve meniť, keďže na akúkoľvek zmenu zmluvy je potrebný súhlas všetkých účastníkov zmluvy,“ upozorňuje Hrivnáková.

Keď ide o čas a ste na všetko sami

Problémy s predajom, ohodnotením nehnuteľnosti, zmluvami či načasovaním sťahovania môžu úplne odpadnúť, ak sa pri predaji väčšieho a kúpe menšieho bytu vyberiete modernou cestou ibuyingu.

„Predať vašu nehnuteľnosť, ktorá je zbytočne priveľká, je takto možné aj bez fotenia a obhliadok, teda rýchlo. Čas je rozhodujúci napríklad aj vtedy, keď pri nesplácanej hypotéke hrozí odobratie nehnuteľnosti,“ vysvetlil Erik Baťalík, CEO REINS, First iBuyer in Slovakia, člen americkej komory realitných maklérov.

Predať alebo kúpiť nehnuteľnosť cez realitnú kanceláriu či dokonca inzerát je často zdĺhavejšia a rizikovejšia alternatíva. Ak sa obrátite na ibuyera, ten vám môže dať peniaze za nehnuteľnosť rýchlo na ruku, keďže on je priamy kupujúci nehnuteľnosti, ktorú predávate. Toto značne urýchli vyplatenie hypotéky aj kúpu nového, menšieho bytu. „Pri ibuyerovi sa môže predaj uskutočniť so všetkými právnymi náležitosťami v priebehu pár dní. Predávajúci si pritom môže určiť termín, kedy chce nehnuteľnosť predať, a odsťahovať sa s ohľadom na svoje ďalšie bývanie alebo okolnosti. Za svoj byt dostane cenu čo najbližšiu trhovej a peniaze z predaja, ktoré potrebuje na novú menšiu nehnuteľnosť, môže mať predávajúci hneď. Zároveň môže v starom byte ostať ešte nejaký čas, kým sa nevybaví všetko potrebné na kúpu menšieho bytu,“ pokračuje Baťalík zo spoločnosti REINS, ktorá sa zameriava na predaj a kúpu nehnuteľností.

Pri tomto spôsobe predaja nehnuteľnosti je veľká výhoda aj pomoc ibuyera so sťahovaním, prípadne s vyprataním nehnuteľnosti. To určite ocení najmä starší človek alebo mamička s dvoma deťmi, ktorých situácia s vysokými mesačnými nákladmi prinúti konať.

Čo nesmie v zmluve chýbať

Dôležité detaily, ktoré musia byť v zmluve o prevode vlastníctva nehnuteľnosti sú popis bytu alebo nebytového priestoru v dome a príslušenstva bytu, vymedzenie polohy bytu alebo nebytového priestoru v dome označením čísla bytu, čísla vchodu a opisom nebytového priestoru, určenie rozsahu podlahovej plochy a vybavenia bytu a nebytového priestoru v dome.

Takisto musí byť v zmluve uvedené vymedzenie veľkosti spoluvlastníckeho podielu vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v dome na spoločných častiach domu, spoločných zariadeniach domu, na príslušenstve, na pozemku zastavanom domom a na priľahlom pozemku,

Takisto dôležité je do zmluvy uviesť určenie a popis spoločných častí domu, spoločných zariadení domu, príslušenstva a priľahlého pozemku a prípadné určenie, ktoré spoločné časti domu a spoločné zariadenia domu, časti príslušenstva a priľahlého pozemku užívajú len niektorí vlastníci bytov a niektorí vlastníci nebytových priestorov a úpravu práv k pozemku zastavanému domom a k priľahlému pozemku,

debata chyba
Viac na túto tému: #energie #vykurovanie #náklady na bývanie