Dotované dovolenky? Štát prispeje penzistom aj tento rok

Penzisti môžu aj tento rok využiť päťdesiateurový príspevok na dovolenku. Ďalšou podmienkou je, aby mali trvalý pobyt na Slovensku a nepracovali.

20.04.2017 09:09
dôchodca, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Už tradične ich organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov a Odborový zväz potravinárov. „Pobytu s dotáciou sa môže zúčastniť občan Slovenskej republiky, poberateľ starobného, predčasného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nepracuje. Túto skutočnosť musia potvrdiť podpísaním čestného vyhlásenia, ktoré dostanú pri nástupe na pobyt,“ približuje podmienky „dotovanej“ dovolenky Igor Fabián, prvý podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku. „Nečlenovia Jednoty sa môžu začať uchádzať o poukaz na rekondično-liečebných pobytoch od 5. mája. Pobyty sa začínajú v niektorých kúpeľoch od 24. apríla,“ vraví Fabián. Pobyt môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú zároveň ťažko zdravotne postihnutými osobami a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom a ten, ak nespĺňa podmienky a nemá dotačný poukaz, si musí zakúpiť pobyt v plnej výške bez dotácie. Plnú výšku pobytu uhradí z manželského páru aj ten, kto ešte nie je poberateľom penzie. Dôchodcovia zamestnaní na dohodu nemajú na dotáciu nárok.

Potravinári poskytujú dotované pobyty vo vlastnom zariadení – v Penzióne Oravská horáreň. Ceny sa pohybujú od 105 do 158 eur. „Účastník rekondičného pobytu môže využiť prostriedky štátnej účelovej dotácie iba jedenkrát v roku, v prípade porušenia podmienok je povinný uhradiť cenu pobytu v plnej výške. Pobyt sa začína v nedeľu večerou a končí sa v sobotu raňajkami,“ približuje ponuku Magdaléna Mellenová, predsedníčka Odborového zväzu potravinárov SR. Ako dodala, pobyty sú realizované s plnou penziou a bohatým programom na sedem dní.

Najlacnejší pobyt cez spoločnosť Sorea sa dá kúpiť za 111 eur. Konkrétna cena vždy závisí od vybraného hotela a zvoleného termínu. Penzisti majú celkovo na výber z jedenástich hotelov, ktoré sa nachádzajú vo Vysokých a v Nízkych Tatrách, Piešťanoch, Bratislave, v Ľubovnianskych kúpeľoch a v Topoľčiankach. „Prvý možný termín nástupu je pondelok 17. apríla. Ostatné nástupné termíny už budú tak ako po iné roky – nástup v nedeľu a odchod v sobotu,“ približuje podmienky Beata Töröková, obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea. Pobyt zahŕňa ubytovanie s plnou penziou na šesť nocí. „Pobyt si penzisti môžu aj predĺžiť, poplatok je od 5 do 10 eur na osobu a noc bez stravy. Predĺženie pobytu je potrebné nahlásiť pred nástupom na pobyt na recepcii hotela,“ informuje Töröková. „Ten, kto už využil prostriedky štátnej dotácie, si môže v zakúpiť iný cenovo zvýhodnený pobyt určený pre dôchodcov – Senior fit pobyt 55 +, alebo seniorské produktové relaxačné balíčky,“ dodala.

Z ceny jednotlivých pobytov je už odpočítaná suma dotácie. V cene však nie je započítaná daň z ubytovania. Žiadosť o rekreáciu možno poslať aj do viacerých zariadení. V prípade, že niekto dostane pozitívnu odpoveď z viacerých ubytovacích zariadení, musí si vybrať len jedno z nich.

Štát celkovo vyčlenil na dotované pobyty aj v tomto roku 597-tisíc eur, pričom Konfederácia odborových zväzov dostala 320-tisíc eur, Jednota dôchodcov na Slovensku 237-tisíc eur a Odborový zväz potravinárov 40-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dotované dovolenky