Ako si vybrať nábytok na terasu či balkón

Leto síce už je za nami, no to neznamená, že si nemôžeme vyberať nábytok do exteriéru. Vďaka tomu, že už je po sezóne, môžeme záhradný nábytok kúpiť výrazne lacnejšie. Pri jeho výbere treba myslieť vopred na niekoľko dôležitých vecí, aby sa na ňom príjemne sedelo či ležalo, jedlo a oddychovalo, aby vydržal viac ako jednu sezónu a aby sa dobre udržiaval.

20.09.2017 07:42
terasa, drevo, záhrada, posedenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rozmery

Ešte predtým ako sa vyberieme do predajne so záhradným nábytkom, mali by sme poriadne premerať záhradu, terasu či balkón. Zistíme tak, aký nábytok sa nám sem zmestí. Premyslieť si treba aj to, pre koľko ľudí chceme sedenie a či okrem oddychovania bude nábytok slúžiť aj na jedenie.

Materiál

Exteriérový nábytok sa vyrába z viacerých materiálov. Najdostupnejší je plastový nábytok. Jeho výhodou je aj to, že sa ľahko udržiava, no jeho životnosť je relatívne krátka. Navyše na slnku môže meniť farby. Masívny drevený nábytok by mal vydržať niekoľko rokov, ale žiada si pravidelnú údržbu –ošetrovanie vhodným olejom. Vtedy zvládne slnko aj dážď. Nemanipuluje sa s ním práve najľahšie, posunúť stoličku alebo kreslo môže byť pre dieťa či staršieho človeka problém. Kovový nábytok sa udržiava relatívne ľahko, ale tiež mu neprospieva dážď a pokiaľ stojí na slnku, môže sa oň človek aj nepríjemne popáliť.

Zlatou strednou cestou môže byť v tomto prípade umelý ratan (nazývaný aj petan). „Umelý ratan je v podstate dokonalejšia forma esteticky nestarnúceho ratanu, ktorá je bezúdržbová a udrží si tvar, pôvab aj funkčnosť celé roky s minimálnou námahou na údržbu,“ hovorí Tomáš Blšťák z centra pre bývanie na bratislavských Zlatých pieskoch Styla. „Najvernejšie stvárnený je celookrúhly, ktorý je takmer na nerozoznanie od pravého ratanu. V ponuke sú aj ploché a polookrúhle výplety. Pri výbere si všímajte aj hrúbku a povrch jednotlivých výpletov, ktoré sú samozrejme ručne viazané. Ak chcete, aby vám ratanový záhradný nábytok vydržal mnoho sezón, vyberte si taký, ktorý má hliníkovú, ručne zváranú konštrukciu. Kvalitnejšie výrobky z umelého ratanu nemajú oceľovú konštrukciu a nie sú spájané nitami alebo skrutkami, pretože v týchto prípadoch hrozí vyššia pravdepodobnosť korózie a aj postupného vykývania nábytkum,“ dodal Blšťák.

Úložné priestory

Mnohí ľudia ocenia aj to, ak má exteriérový nábytok aj úložné priestory, kam môžete odložiť deku, knihu, opaľovací krém, prípadne pri zlom počasí textílie z nábytku.

Textílie

„Väčšina exteriérového záhradného nábytku má polstre a vankúše z polyestru, ktorý je aj impregnovaný proti absorbovaniu kvapalín. Jeden z impregnátov je aj skryté teflónové vlákno, ktoré v bežnej miere odpudzuje kvapaliny. Preto sú tieto výrobky ideálne aj k bazénu,“ radí Blšťák. Na záhradný nábytok by sme však v žiadnom prípade nemali používať vankúšiky zo sedačky v obývačke, či ostatné interiérové textílie.

Tienenie

Väčšina ľudí nechce celý deň sedieť na slnku. Aj keď teraz slniečko príjemne zahreje, počas horúcich letných dní každý hľadá tieň. Preto treba myslieť aj na ochranu pred slnkom. Najčastejšie sa používa slnečník, markíza či pergola. Výhodou tienenia je, že okrem ľudí chráni aj samotný záhradný nábytok, vďaka čomu sa predlžuje jeho životnosť.

Kam s ním na zimu

Aj keď ešte počas októbra si mnohí budú užívať lúče slnka na záhrade, pred príchodom zimy je potrebné záhradný nábytok uskladniť, aby sme ho ochránili pred zlým počasím. Drevený nábytok je najlepšie uskladniť v tmavom a suchom priestore. Plast je na uskladnenie menej náročný, nemal by však zostať na mraze. Umelý ratan síce zvládne aj mráz, poškodiť by ho však mohla veľká nádielka snehu. Ešte pred uskladnením by sme nábytok mali očistiť a poprípade aj ošetriť vhodnými prípravkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #balkón #terasa