Sušené pomaranče nielen ako dekorácia. Použite ich do čaju i jedla

Sušené pomaranče sú krásnou dekoráciou, ktorou možno vyzdobiť svoj príbytok v zime či ozdobiť vianočný stromček. Využiť sušené pomaranče však môžete aj na prípravu jedál či nápojov.

25.09.2017 14:03
sušené pomaranče Foto:
Ilustračné foto.
debata

Keďže pomaranče sušíme aj s kôrou, je dobré použiť bio pomaranče. Poriadne ich poumývame a nakrájame na plátky hrubé asi štvrť centimetra. Zbavíme ich jadierok a poukladáme do sušičky. Na sušenie pomarančov môžeme použiť aj rúru. V takom prípade použijeme papier na pečenie.

Pomaranče sušíme pri teplote 115 až 135 stupňov Celzia. Vďaka nižšej teplote sa nezničia éterické oleje. Doba sušenia je individuálna, minimálne si však pomaranče budú vyžadovať päť hodín maximálne až dvanásť hodín sušenia. Pomaranče musia byť po vysušení krehké. Uskladniť ich môžeme vo vzduchotesnej nádobe.

Takto usušené pomaranče môžeme následne použiť predovšetkým do nápojov. Stačí dať pár plátkov pomarančov do džbána s vodou, ktorý necháme cez noc v chladničke. Získame tak vynikajúci osviežujúci nápoj.

Plátok pomaranča môžete vložiť aj do horúceho čaju. Čím dlhšie ho necháte v čaji, tým bude jeho chuť výraznejšia. Navyše ani pri dlhom lúhovaní by nemal čaj získať trpkú príchuť.

Sušený pomaranč môžete využiť aj do jedla. Stačí ho nadrobno nakrájať a môžete ho použiť na dochutenie šalátu. Ak ho rozomeliete v mlynčeku či v mixéri, môžete si pomarančovú chuť pridať aj do omáčok na mäso či akéhokoľvek jedla.

Okrem pomarančov možno sušiť aj ostatné citrusy. Môžete si tak vytvoriť zásobu sušených citrónov či grapefruitov a podľa svojej chuti ich kombinovať do jedla i nápojov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #sušené ovocie #pomaranče