Divadelné predstavenie zrekonštruuje Prešovské krvavé jatky

Predstavenie sa uskutoční na autentických miestach pešej zóny v centre Prešova.

28.09.2017 09:46
Prešovské krvavé jatky Foto:
Predstavenie sa uskutoční na autentických miestach v centre mesta.
debata

Divadelná rekonštrukcia historickej udalosti Prešovských krvavých jatiek spred 330 rokov je príspevkom do množstva podujatí k 770. výročiu prvej písomnej zmienky o Prešove. Na autentických miestach pešej zóny v centre mesta sa uskutoční v piatok 29. septembra o 19:00.

Ako informoval tlačový referent Mestského úradu v Prešove Milan Grejták, divadelné predstavenie priblíži udalosti z roku 1687, keď boli Prešovčania svedkami krvavého divadla. Generál Antonio Caraffa zriadil mimoriadny súd, ktorý poslal na smrť 24 mešťanov a šľachticov z Prešova a širšieho okolia horného Uhorska. Ich previnením bola príprava sprisahania proti cisárovi Leopoldovi I. V divadelnej rekonštrukcii historickej udalosti pod názvom Carafove jatky účinkujú ako hostia herci Divadla Jonáša Záborského Silvia Donová, Peter Krivý a Michal Novodomský, Študentské divadlo PU, skupina historického šermu Cohors, Prešovské dobrovoľnícke centrum, študenti Gymnázia na Konštantínovej a žiaci ZUŠ Jána Pöschla a ZŠ Kúpeľná.

Podujatie pripravili Divadelné štúdio na Hlavnej a Park kultúry a oddychu Prešov v spolupráci s mestom. Ako uviedol autor scenára a režisér Vlado Šmihula, tragické udalosti v Prešove majú svoju nadčasovú platnosť, a preto sa ich rozhodli inscenovať. „Udalosti spred 330 rokov sa budú odohrávať na autentických miestach, budú v nich účinkovať skutočné historické osoby, nebude chýbať ani popravisko a krutá poprava. Nie je to nič pre slabé povahy! Kruté divadlo, ktoré oživí atmosféru tragických udalostí, vypovedá nielen o histórii, ale je príležitosťou, aby sme o svojich dejinách začali premýšľať,“ prezradil Šmihula.

Prešovskými jatkami nazvali mimoriadny súd pod vedením cisárskeho generála Antónia Caraffu, ktorý pred 330 rokmi odsúdil na smrť 24 mešťanov a zemanov z Prešova a okolia. Všetkých obvinili z vykonštruovanej účasti na príprave sprisahania, mučili ich a nakoniec krutým spôsobom popravili. S popravami začali 5. marca 1687.

Udalosti v meste pripomína pamätník umiestnený na rohu Evanjelického kolégia. Súsošie venované obetiam Prešovských jatiek – krvavého súdu, je na Hlavnej ulici už od roku 1908. Pomník obetiam Caraffovho súdu, ktorého autorom je Béla Markupp, financovali zo zbierky iniciovanej profesorským zborom Evanjelického kolégia. Na pomníku je znázornený hrdý zeman pred popravou, ktorého nezlomili ani kruté výsluchy a mučenie. Za ním stojí kat s mečom. Väčšina ľudí si pritom túto plastiku zamieňa s generálom Caraffom, no táto postava symbolizuje 24 mučených a popravených obetí, ktorých mená sú na tabuli pod postavou.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Prešov