Škrupiny z vajíčok nemusia skončiť v koši. Ako ich zužitkovať?

Vaječné škrupiny môžu poslúžiť ako hnojivo pre rastliny ale aj ako výživový doplnok.

29.09.2017 09:42
vajce, vajíčko, škrupiny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Hnojivo

Ak vajíčkové škrupiny rozdrvíte, môžete ich využiť ako hnojivo v záhrade. Pôdu obohacujú vápnikom a pôsobia proti nadmernému okysľovaniu pôdy. Čím na menšie časti škrupiny rozdrvíte, tým rýchlejšie sa budú rozkladať. Škrupinami môžete buď priamo pohnojiť rastliny, alebo ich dať do kompostu. Výhodou kompostu je, že do neho môžete dať všetky prebytočné škrupiny a úplne sa tak vyhnúť ich vyhadzovaniu.

Prostriedok proti slimákom

Slimáky si v záhrade radi pochutnávajú na rôznych rastlinách. Prostredníctvom rozdrvených škrupín môžeme vytvoriť prírodnú zábranu, cez ktorú budú mať slimáky problém prejsť. Týmto zvieratkám totiž prekážajú ostré hrany škrupín. Rozdrvte preto škrupiny na malé časti a dajte ich čo najtesnejšie k sebe okolo rastlín.

Pleťová maska

Vaječné škrupiny dokážu nahradiť aj drahé pleťové masky na spevnenie pokožky. Škrupiny z jedného až dvoch vajíčok rozdrvíme v mažiari a prášok zmiešame s jedným vaječným bielkom. Túto zmes následne nanesieme na tvár a necháme ju pôsobiť kým nezaschne. Potom si tvár len opláchneme vlažnou vodou.

Romantické sviečky

Škrupiny z vajíčok môžeme využiť aj ako formu na sviečky. Aby sme nemuseli do škrupiny nalievať vosk a vkladať knôt, postačí, ak vyberieme z obalu malú čajovú sviečku a vložíme ju do vajíčkovej škrupiny.

Čistenie fliaš

Vyčistiť fľaše na pitie môže byť veľký problém. Svojim tvarom väčšinou neumožňujú, aby sme ich poriadne vydrhli. Namiesto chémie však môžeme použiť rozdrvené vaječné škrupiny. Stačí ich nasypať do fľaše, pridať vodu a zatvoriť. Fľašu dobre pretrepeme, vďaka čomu sa uvoľnia nečistoty. Potom už len stačí fľašu opláchnuť čistou vodou.

Výživový doplnok

Aj keď to možno niekomu nebude po vôli, škrupiny môžu okrem zvierat a rastlín poslúžiť ako zdroj vápnika aj ľuďom. Veď zo škrupín sa vyrábajú aj niektoré drahé výživové doplnky. Škrupiny stačí poriadne umyť a následne ich dezinfikovať v rúre pri teplote 100 stupňov počas 15 minút. Potom ich už len v mažiari na jemno rozdrvíme. Čajovú lyžičku tohto prášku môžeme primiešať do cesta či do smoothies. Ocenia to predovšetkým vaše kosti, ktoré takto chránite pred osteoporózou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #vajíčka