Cibuľoviny inak. Zasadiť ich môžete v niekoľkých vrstvách

Tulipány, narcisy či hyacinty. Kvety, ktoré máme typicky spojené s jarom, môžete začať sadiť už teraz. Ak použijete črepník a kvety vhodne skombinujete, môžete sa tešiť z kvetov niekoľko mesiacov.

02.10.2017 14:16
tulipány, kvety, záhrada Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sadenie cibuľovín je jednoduché. Cibuľky stačí vložiť do zeme a následne musíme už len čakať. Platí pravidlo, že cibuľa by mala byť dvakrát až trikrát hlbšie, ako je jej výška. Jednotlivé cibule by sa nemali navzájom dotýkať. Ak je to možné, mali by ste cibule umiestniť špičkou hore. Ak ale neviete určiť, ktorá strana má ísť hore, nič sa nestane, ak ju zasadíte aj naopak. Kvetov sa dočkáte, len to bude trvať trochu dlhšie.

Aby sme dosiahli čo najlepšie výsledky, je dobré do zeminy pridať kompost. Pôda by mala byť bohatá na humus, vlhká a kyprá, aby sa vašim rastlinám darilo čo najlepšie.

Keďže jednotlivé kvety majú rôzne veľké cibule, môžeme ich zasadiť do črepníka aj v niekoľkých vrstvách. Na dno nádoby umiestnime trochu zeminy a následne na ňu položíme najväčšie cibule. Zasypeme ich pôdou a uložíme ďalšiu vrstvu cibúľ. Podľa veľkosti nádoby môžeme urobiť viacero vrstiev, pričom nádobu zaplníme pôdou až po okraj. Najprv by mali vyrásť rastliny, ktoré zasadíme najvyššie. Postupne vyrastú aj ostatné, vďaka čomu sa črepník bude postupne meniť a z kvetov sa budeme môcť tešiť dlhšie.

Črepníky, v ktorých chceme pestovať cibuľoviny, necháme počas zimy vonku. Aby mohli kvitnúť, potrebujú chlad. Najlepšie je ich umiestniť k stene domu, kde sú lepšie chránené pred silným mrazom a nadmernou vlhkosťou. Mále nádoby je dobré obaliť netkanou látkou alebo jutou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cibuľoviny