Ako si poradiť so škvrnami aj bez chemikálií

Kto sa chce pustiť do upratovania, potrebuje k tomu zvyčajne množstvo čistiacich prostriedkov. Často si však môžeme poradiť aj bez rôznych prípravkov len so surovinami, ktoré máme bežne doma.

06.10.2017 13:12
olej, čistenie, upratovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mixér sa vyčistí sám

Vyčistiť po použití mixér, je nielen ťažké, ale aj nebezpečné. O ostré nože sa môžeme ľahko porezať. Namiesto zdĺhavého čistenia môžeme nechať mixér, aby sa vyčistil sám. Nalejeme do neho teplú vodu a pridáme pár kvapiek prostriedku na umývanie riadu. Potom už len stačí mixér na pár sekúnd zapnúť. Po vyčistení vodu vylejeme a mixér už len vypláchneme.

Mastné škvrny odstráni olej

Pravdepodobne okolo každého sporáka či varnej dosky nájdeme množstvo zaschnutých mastných škvŕn. Vyžadujú neustále namáhavé čistenie a aj tak výsledok nie je vždy stopercentný. Namiesto odstraňovača mastnoty môžeme použiť bežný stolový olej. Stačí len naniesť olej na škvrny pomocou handričky a chvíľu počkať, kým sa škvrna dostatočne namočí. Potom škvrnu už len odstránime handričkou. Zvyšný olej odstránime s pomocou umývacieho prostriedku na riad.

S mikrovlnkou pomôže citrón

Každá mikrovlnná rúra sa časom zašpiní. Kvapky, ktoré vyprsknú zo zohrievaného jedla sa v mikrovlnke prilepia a ďalším zohrievaním sa pripečú tak, že je ich veľmi ťažké odstrániť. V tomto prípade pomôže voda s citrónom. Do misky s vodou vytlačíme citrón a vložíme ju mikrovlnky. Následne ju spustíme na maximálny výkon počas troch minút. Horúca para spolu s kyselinou rozpustia nečistoty, ktoré len potom zotrieme vlhkou utierkou.

Čiary od topánok môžeme vygumovať

Aj keď pred vstupom do svojho domu si každý zvyčajne vyzuje topánky, veľakrát sa stane, že musíme narýchlo vbehnúť dnu v topánkach. Stačí pár krokov a na podlahe sa zrazu objavia tmavé čiary. Pomôcť s ich odstránením môže olej či maslo. Tuk rozpustí škvrnu a následne ju už len zotrieme. Opatrní by sme však mali byť v prípade plávajúcej podlahy, kde sa olej môže dostať do špár medzi dosky. V takom prípade môžeme skúsiť odstrániť šmuhy od topánok pomocou klasickej mazacej gumy. Čiary na podlahe ňou jednoducho vygumujeme.

S hrdzou pomôže soľ a zemiak

Ak sa objaví na panvici alebo plechu na pečenie hrdza, môžeme ju odstrániť s pomocou soli a zemiaka. Postihnuté miesto posypeme soľou a následne ho potrieme polovicou zemiaka, tak aby sa soľ zvlhčila. Zemiak so soľou necháme chvíľu pôsobiť a potom stačí panvicu umyť. Po vysušení ju môžeme naolejovať a nakrátko ju zahriať na varnej doske, vďaka čomu získame ochranu pred hrdzou. Týmto spôsobom môžeme hrdzu odstrániť aj z roštu na grilovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #upratovanie