Kunsthalle uzatvorí rok 2017 dvojicou výstav

Dvojicou nových výstav zavŕši rok 2017 Kunsthalle Bratislava (KHB). Ako informoval PR manažér Kunsthalle Marek Kuchár, na prvom poschodí predstavujú rozsiahly projekt výrazného predstaviteľa súčasného sochárstva na Slovensku - Štefana Papča. Pre priestor KunsthalleLAB na prízemí pripravil na mieru šitú interaktívnu inštaláciu maďarský výtvarník Szilárd Cseke, ktorého dielo môžu priaznivci umenia poznať aj z Bienále umenia v Benátkach. Výstavy sú pre verejnosť v sídle Kunsthalle Bratislava v Dome umenia na Námestí SNP otvorené až do februára.

08.12.2017 13:54
33 kunsthalle Foto:
Kunsthalle Bratislava.
debata

Ako ďalej informovala Kunsthalle Bratislava, Štefan Papčo (1983) patrí k predstaviteľom súčasného sochárstva na Slovensku. Je jedným z najvýraznejších absolventov ateliéru Socha a priestor pod vedením Jozefa Jankoviča na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a laureátom viacerých ocenení, ako je napríklad Cena nadácie Tatra Banky pre mladého tvorcu, Štipendium Nadácie Novum alebo DAF Grand Prize of Dumbo Arts Festival v New Yorku. Jeho tvorba sa pohybuje na pomedzí tradičného a nového pohľadu na sochárstvo, pričom vychádza zo života autora.

Papčova výstava Psycho-vertical je pokusom umelca o výtvarné prerozprávanie jeho osobnej horolezeckej skúsenosti. Podľa kurátorky výstavy Eleny Sorokiny Vysoké Tatry slúžia Papčovi aj ako výstavný priestor. Robí vysokohorské výstupy a umiestňuje svoje diela do hornatého terénu, kde sú vystavené vplyvu každodenných zmien počasia. Vyrezávané drevené skulptúry tam žijú vlastným životom a vpisujú do seba extrémne poveternostné podmienky”.

Výstava Psycho-vertical je doposiaľ najrozsiahlejšou prezentáciou mladého autora. Jej názov je rovnomenný s lezeckou trasou vo Vysokých Tatrách, ktorá sa radí medzi najnáročnejšie lezecké výstupy. Kurátorský výber diel autora z ostatných rokov je obohatený o najnovšie práce. Dopĺňajú ich diela ďalších umelcov. Výstava sa vo februári 2018 oficiálne ukončí aktom pocty. Umelec, kurátorka a niekoľko ďalších hostí v rámci neho podniknú symbolický, nenáročný výstup Bielovodskou dolinou vo Vysokých Tatrách, ktorý povedie ku Galérii Ganku.

Szilárd Cseke (1967) je uznávaným predstaviteľom súčasnej maďarskej umeleckej scény. V roku 2015 reprezentoval svoju krajinu na 56. bienále výtvarného umenia v Benátkach. Práce držiteľa Ceny Munkács – najprestížnejšieho ocenenia pre výtvarníkov v Maďarsku, mohli diváci vidieť aj na mnohých ďalších medzinárodných adresách umenia (Berlín, Florida, Viedeň).

Cseke vo svojej tvorbe nadväzuje na kinetické umenie. Do priestoru Kunsthalle LAB pripravil inštaláciu nazvanú Pád z krajnice. Dielo je veľký kinetický model, v ktorom sa neustále niečo deje – turbínami poháňané pingpongové loptičky cyklicky uháňajú po makete dráhy – osvetlenej a zrkadlovou fóliou vystlanej ceste, z ktorej môžu vyletieť. Dôležitou súčasťou inštalácie sú návštevníci galérie, ktorí môžu spadnuté loptičky zdvihnúť a vrátiť ich na trať či na diaľnice našich životov.

Csekeho výstava, ktorú kurátorsky pripravila Kinga German podľa Kunsthalle Bratislava symbolizuje ľudské osudy ľudí – vysťahovalcov, migrantov a ďalších, ktorí čelili veľkým životným zvratom. Kladie množstvo aktuálnych otázok a snaží sa rozprúdiť diskusiu.

Výstavy sú otvorené denne okrem utorka, od 12:00 do 19:00 a v stredu od 13:00 do 20:00.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Kunsthale