Kúpele sú od januára dostupnejšie

Päťdesiat eur môže ušetriť každý, kto v tomto roku navštívi kúpele ako samoplatca. Daňovník si túto sumu bude môcť uplatniť aj za manželku a vyživované dieťa. Zavádza sa totiž nová nezdaniteľná časť základu dane daňovníka na uhradené služby v kúpeľných zariadeniach.

08.01.2018 10:34
kúpele, dôchodcovia, bazén, lopta Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ide o úhrady za stravu, ubytovanie, kúpeľné procedúry, ktoré nie sú hradené zo zdravotného poistenia. Odpočítateľná položka je určená len v ročnej výške 50 eur z preukázateľne zaplatených úhrad, pričom daňovník si ju môže uplatniť aj za manželku a vyživované dieťa. Uvedenú nezdaniteľnú časť základu dane si však môže uplatniť len jeden z týchto daňovníkov, a to až po skončení zdaňovacieho obdobia.

Rezort financií predpokladá, že úľavu si uplatní približne 200-tisíc pracujúcich ľudí, ktorí platia daň z príjmu. „Návrh novely zákona o dani z príjmov obsahuje ustanovenie umožňujúce uplatniť si túto nezdaniteľnú časť základu dane na vyživované deti. Ak v 5-člennej rodine sú 3 vyživované deti, potom je možné uplatniť si nezdaniteľnú časť základu dane vo výške 250 eur," píše sa v stanovisku rezortu financií. Nepracujúci občania, a teda ani dôchodcovia, si túto nezdaniteľnú časť uplatniť nemôžu.

Trendom je totiž priblížiť kúpeľné zariadenia aj zdravej populácii. „Moderné kúpeľníctvo sa v Európe už dlhšie prikláňa k zdôrazňovaniu preventívneho charakteru využívania kúpeľov, pretože kvalitná preventívna starostlivosť zlepšuje kvalitu života a znižuje chorobnosť v rámci populácie. Nie je však vhodné zamieňať si wellness s kúpeľnými liečebnými pobytmi alebo s tým, čo sa v profesionálnej balneológii označuje ako medicínsky wellness. Moderné európske kúpele dávajú dôraz práve na zdravotný rozmer kúpeľníctva a cielenú prevenciu podľa individuálnych potrieb klienta," konštatovala Anička Kasardová za Zlaté kúpele Trenčianske Teplice.

Od januára sa mierne upravili, teda skôr zaokrúhlili aj poplatky za kúpeľnú liečbu v skupine A a B. Kým do konca roka platili pacienti liečiaci sa v skupine A 1,66 eura na deň, po novom to je 1,70 eura. Poplatok 4,98 eura pre pacientov, ktorí absolvujú kúpeľnú liečbu v skupine B, sa upravuje na päť eur.

Výšku úhrady poistenca za stravovanie a pobyt na lôžku upravuje zákon rozdielne pri indikáciách zaradených v skupine A a B. Poistencovi, ktorý má nárok na kúpele na základe indikácie podľa Indikačného zoznamu, ktorý vydáva rezort zdravotníctva, hradí zdravotná poisťovňa zdravotnú starostlivosť v rámci kúpeľnej liečby v plnom rozsahu v prípade indikácie A (napr. onkologické ochorenia, stavy po operáciách srdcových chýb, po cievnych operáciách).

Indikácie B (napr. chronické ochorenie pečene, stavy po akútnej hepatitíde, alergické nádchy) sú tie, pri ktorých je zdravotná starostlivosť plne hradená z verejného zdravotného poistenia, poistenec si však hradí ubytovanie a stravovanie.

Vyskytujú sa aj prípady, keď zdravotná poisťovňa liečbu zamietne. V akom prípade tak urobí? Návrh na kúpeľnú liečbu zdravotná poisťovňa zamietne v prípade, keď lekár vypíše liečbu na nesprávnu indikačnú skupinu alebo ochorenie, ktoré sa v kúpeľoch nedá liečiť. Kúpeľné návrhy sa zamietajú aj v prípade, keď je pacient neplatič.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #seniori