Prvý domov pre dialyzovaných pacientov a seniorov bude v Galante

Už v apríli by sa malo v Galante otvoriť zariadenie poskytujúce seniorom a pacientom s poškodenými obličkami popri dialyzačných službách aj bývanie. Svoje útočisko tu nájdu aj ľudia s Alzheimerovou chorobou.

28.03.2018 09:41
pacient, oblička, dialýza Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V budove sa bude snúbiť komplexná a navyše špecializovaná zdravotná starostlivosť s komfortom súkromného bývania. Žiadne podobné zariadenie doposiaľ na Slovensku nestojí,“ povedal riaditeľ B. Braun Avitum CZ/SK MUDr. Martin Kuncek. Aj keď v budove stále prebiehajú dokončovacie práce, záujemcovia si priestory môžu pozrieť už teraz.

Pôjde o prvé zariadenie svojho druhu na Slovensku, ktoré bude navyše prepojené s nemocnicou podzemným tunelom. „Miestna nemocnica má geriatriu, neurológiu aj diabetológiu a psychiatriu. Teda odbory, ktoré nemocnice celkom bežne nemávajú, ale pre seniorov sú to kľúčové špecializácie,“ vraví Kuncek.

„So zlepšujúcou sa životnou úrovňou a lekárskou starostlivosťou sa dnes terminálneho zlyhania obličiek dožije oveľa viac pacientov, ktorí by skôr zomreli na pridružené choroby. Často však vo vysokom veku musia bojovať s útrapami neustáleho cestovania, čakania a prezliekania, pretože sú nútení trikrát týždenne doraziť na päť hodín na dialyzačné stredisko. Čas a energia na ostatný život im potom mnohokrát nezvyšuje. Náš projekt by im to mohol výrazne uľahčiť,“ hovorí vedúci lekár dialyzačného strediska MUDr. Lórant Bobák. Ani Alzheimer centrum určené pre odľahčovacie pobyty pre opatrujúce rodiny, nie je možné nájsť v každom okrese. „Ponúkame niečo, čo tu ešte nebolo a čo je pritom už dlhší čas veľmi potrebné, tvrdí Bobák.

Zariadenie bude disponovať 71 lôžkami, z toho 53 miest bude v jednolôžkových a 18 miest v dvojlôžkových izbách. V budove sa budú nachádzať aj rehabilitačné priestory a kompletne zrenovované a novovybavené dialyzačné stredisko.

Spoločnosť B. Braun, ktorá bude stredisko prevádzkovať, má už podobné zariadenie v českom Slavkove pri Brne. O ubytovaných klientov sa bude starať spoločnosť Senior Care, ktorá poskytuje už niekoľko rokov svoje služby v Senior Care Kaskády. O seniorov a chorých sa bude starať odborný personál pozostávajúci zo 40 ľudí.

Zariadenie sa nachádza neďaleko centra mesta a v minulosti sa v jeho priestoroch nachádzal detský pavilón nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #galanta #Alzheimerova choroba