Tulipánový pochod chce pomôcť ľuďom s Parkinsonovu chorobu

V sobotu 7. apríla sa v Bratislave uskutoční Tulipánový pochod, ktorého cieľom je zvýšenie solidarity s ľuďmi trpiacimi Parkinsonovou chorobou.

05.04.2018 13:22
prechádzka, dôchodca, seniori Foto:
Chôdza je jedným z najdôležitejších pohybov nielen pre ľudí s Parkinsonovou chorobou.
debata

Pochod sa začne o 14.00 v Sade Janka Kráľa, pričom trasa povedie celým parkom. Končiť bude pri prírodnom amfiteátri, kde sa uskutoční sprievodný program. Študenti ošetrovateľskej fakulty tu budú rozdávať informačné materiály predvedú cvičenia, ktoré tvoria základ pre dobrý zdravotný stav parkinsonika. Zlepšujú psychiku, náladu, prinášajú sebauspokojenie a sebavedomie. Cvičenia ovplyvňujú spomalenosť pohybov, stuhnutosť tela, tras, neobratnosť, únavu a nestabilitu v stoji a chôdzi.

Jedným z najdôležitejších pohybov nielen pre ľudí s Parkinsonovou chorobou je chôdza, ktorá je podstatná nielen z pohľadu sebestačnosti. Pravidelné vychádzky približujú parkinsonikov k ostatným ľuďom, a platí to aj naopak. Chôdza zabezpečuje pravidelné sociálne kontakty a začlenenie medzi ostatných ľudí.

Tulipánový pochod dostal svoje meno po červenom tulipáne, ktorý je celosvetovým symbolom Parkinsonovej choroby.

Druhý ročník pochodu organizuje Spoločnosť Parkinson Slovensko, ktorá združuje ľudí postihnutých Parkinsonovou chorobou, ich rodinných príslušníkov, odborníkov a sympatizantov a občianske združenie Slovenský pacient.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Parkinsonova choroba #seniori