Darovacia zmluva alebo závet?

Chystáte sa usporiadať majetok a rozdeliť ho medzi príbuzných a blízke osoby? Je lepšie využiť darovaciu zmluvu alebo testament?

08.04.2018 08:00
notár, zmluva, dedičstvo, podpis Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Výhody a nevýhody darovacej zmluvy alebo testamentu závisia od konkrétnej situácie a okolností. „Pre niekoho je výhodnejšie spísať darovaciu zmluvu, pre niekoho závet. Aj preto ako notári odporúčame, aby sa ľudia pred takým závažným krokom prišli poradiť, aby sa našlo riešenie vhodné pre nich. Ak niečo fungovalo dobre u niekoho, ešte to neznamená, že to bude dobre fungovať aj u iného,“ hovorí notár Peter Šulai.

Rozhodli ste sa pre darovaciu zmluvu? Zo zmluvy musí byť jasné, kto je darca, kto obdarovaný, predmet darovania, ktorý musí byť spôsobilý byť predmetom darovania, a výslovná vôľa darcu, že chce darovať a obdarovaného, že dar prijíma. Ak ide o nehnuteľnosti, podpis darcu musí byť osvedčený (na matrike alebo notárom) alebo musí byť zmluva spísaná notárom vo forme notárskej zápisnice alebo advokátom ako autorizovaná zmluva. Zmluvné prejavy účastníkov musia byť jasné, zrozumiteľné, nesmú byť vykonané pod nátlakom alebo v omyle. „Darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten dar alebo sľub prijíma,“ ustanovuje Občiansky zákonník. V prípade, že darcovia darujú nehnuteľnosť, aby sa o nich niekto postaral, už ide o iný vzťah medzi účastníkmi a je vhodné, aby zmluvu spisoval odborník.

V prípade, ak uprednostníte testament, treba sa sústrediť na dodržanie zákonných podmienok, inak bude tento dokument neplatný. Závet podlieha paragrafom Občianskeho zákonníka, ten poručiteľovi síce dáva pomernú voľnosť pri písaní poslednej vôle, ale ak nedodrží podmienky ustanovené legislatívou, následkom môže byť neplatnosť závetu. Neplatnosť závetu môže byť relatívna alebo absolútna. Relatívnu neplatnosť upravuje ustanovením § 479 Občianskeho zákonníka, a ten hovorí o neopomenuteľných dedičoch a poskytuje právnu ochranu poručiteľovým potomkom – deti, vnuci a ďalší potomkovia v rade. „To, že potomkovia poručiteľa sú neopomenuteľní dedičia, znamená, že poručiteľ musí zanechať maloletým potomkom celý podiel z dedičstva, ktorý by im pripadol zo zákona, a plnoletí potomkovia musia dostať aspoň jednu polovicu podielu, ktorý by im pripadol zo zákona. Ak tak poručiteľ v závete neuvedie, závet bude v danej časti neplatný,“ upozorňuje právnička Petra Kováčová. Pozor však, závet je podľa spomínaného ustanovenia neplatný len vtedy, ak sa vynechaný neopomenuteľný dedič začne relatívnej neplatnosti dovolávať.

Závet môže byť aj absolútne neplatný. Absolútnu neplatnosť závetu upravuje ustanovenie § 39 Občianskeho zákonníka. Podľa uvedeného ustanovenia je neplatný ten úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza, alebo sa prieči dobrým mravom. „V prípade závetu môžeme hovoriť o absolútnej neplatnosti napríklad, ak závet bol spísaný pod nátlakom. Závet musí tiež obsahovať deň, mesiac a rok, kedy bol podpísaný. Pokiaľ tieto náležitosti neobsahuje, je absolútne neplatný,“ dodáva Kováčová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #závet #seniori #darovanie