Zelenina namiesto kvetov. Na balkóne vypestujete aj cuketu

Možnosť dopestovať si vlastnú úrodu nie je len výsadou majiteľov rodinných domov so záhradami. Na vypestovanie chutnej domácej zeleniny postačí aj balkón.

23.04.2018 14:16
cuketa Foto:
Cuketa patrí medzi veľmi zdravé a ľahké plodiny leta.
debata

Jednou z vhodných rastlín na pestovanie na balkóne je cukina. Ak na váš balkón aspoň pár hodín denne svieti slnko, môžete sa pustiť do sadenia.

Keďže cuketa má rada teplo, je ju potrebné vysadiť von až v polovici mája, aby jej neublížili prípadné nočné mrazy. Už v súčasnosti môžeme začať vnútri pestovať priesady. Hrantíky s priesadami potom len presunieme na balkón.

Do jedného kvetináča zasadíme tri semená asi v trojcentimetrovej vzdialenosti od seba. Zeminu je potrebné udržiavať vlhkú. Po asi jednom týždni by sa mali objaviť prvé výhonky.

V polovici mája môžeme rastliny postupne presunúť na balkón či terasu. Najprv ich na noc dávame dnu, no po asi týždni ich už môžeme nechať aj vonku aj počas noci. Cuketa potrebuje okrem slnka pre svoj rast aj veľa vody. Predovšetkým v horúcich dňoch musíme rastliny zalievať ráno aj večer. Treba si však dávať pozor na to, aby rastliny nestáli vo vode a nezhnili.

Keďže ide o ťahavú rastlinu, je potrebné, aby sme jej vyrobili podporu, po ktorej sa môže šplhať nahor. Výhonky postupne k tejto podpore priväzujeme. Keďže plody sú pomerne ťažké, je táto podpora veľmi potrebná.

Cuketa potrebuje k svojmu rastu aj veľa živín. Namiesto hnojiva však môžeme použiť kuchynský odpad, ktorý možno kompostovať. Odpad stačí zahrabať do hornej vrstvy pôdy.

Prvá úroda by sa mala objaviť asi po dvoch mesiacoch. Cukina je najchutnejšia vtedy, ak dosahuje dĺžku asi desať centimetrov, to znamená, že ešte nie je úplne zrelá. V prípade, že sa o rastlinu dobre staráme, mala by nám poskytovať plody až do jesene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #cuketa