Dotované dovolenky? Štát opäť prispeje penzistom

Penzisti môžu aj tento rok využiť päťdesiateurový príspevok na dovolenku. Ďalšou podmienkou je, aby mali trvalý pobyt na Slovensku a nepracovali.

30.04.2018 06:30
kúpele, bazén, dôchodcovia, cvičenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Už tradične ich organizuje Jednota dôchodcov na Slovensku, Konfederácia odborových zväzov a Odborový zväz potravinárov. „Dotácie na rekreačné a rekondičné pobyty sú určené na udržanie spoločenskej aktivity vedúcej ku skvalitneniu života v seniorskom veku. Na pobyte s dotáciou sa môže zúčastniť občan SR, poberateľ starobného alebo predčasného starobného alebo výsluhového dôchodku, ktorý nevykonáva činnosť zakladajúcu si nárok na príjem zo závislej činnosti alebo na príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti, má trvalý pobyt na území Slovenska a spĺňa podmienku na čerpanie dotácie. Túto skutočnosť účastníci musia potvrdiť podpísaním Čestného vyhlásenia, ktoré dostanú pri nástupe na pobyt. Účastník pracujúci na dohodu nemá nárok na dotáciu," priblížil podmienky získania „dotovaného" pobytu prvý podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Igor Fabián. „Vzhľadom na skúsenosti s organizovaním pobytov, obohatila rekondičné pobyty o kúpeľné procedúry a na základe výsledkov verejného obstarávania uzatvorila zmluvy s úspešnými poskytovateľmi."

Upozornil, že Jednota dôchodcov je iba organizátorom pobytov. „Dotované pobyty môžu využiť aj starobní dôchodcovia, ktorí sú ťažko zdravotne postihnutými osobami a sú odkázaní na cudziu pomoc. Musia však prísť s vlastným sprievodcom a ten si musí zakúpiť pobyt v plnej výške bez dotácie (+ 50 eur, ak nemá dotačný poukaz ). Plnú výšku pobytu uhradí z manželského páru aj ten, kto ešte nie je poberateľom dôchodku. Poskytovatelia nevedia zabezpečiť opatrovateľskú službu," dodal.

Potravinári poskytujú dotované pobyty vo vlastnom zariadení – Penzióne Oravská horáreň. Ceny sa pohybujú od 122 do 168 eur. „Účastník rekondičného pobytu môže využiť prostriedky štátnej účelovej dotácie iba raz v roku, v prípade porušenia podmienok je povinný uhradiť cenu pobytu v plnej výške. Pobyty sú určené pre nepracujúcich penzistov a pomáhajú predchádzať sociálnemu vylúčeniu dôchodcov a umožňujú im tráviť obsahovo a časovo kvalitnú dovolenku v nádhernej a kultúrne bohatej oravskej prírode. Každému záujemcovi pošleme na domácu adresu dôležité informácie o pobyte, o cestovaní, program pobytu a faktúru na uhradenie pobytu. Ten sa začína vždy v nedeľu večerou a končí vždy v sobotu raňajkami," informovala Magdaléna Mellenová, predsedníčka Odborového zväzu potravinárov SR.

Konfederácia odborových zväzov získala na rekondičné pobyty 320-tisíc eur. „Rovnako ako po minulé roky musíme obstarať dodávateľa, ktorý bude tieto pobyty zabezpečovať. Proces verejného obstarávania je časovo a administratívne náročný proces a v súčasnosti ešte dodávateľ nie je vybraný. Proces verejného obstarávania nie je závislý iba od verejného obstarávania, ale závisí aj od celého radu faktorov, na ktoré obstarávateľ nemá dosah, napr. možnosť podávania námietok, zákonný postup Úradu pre verejné obstarávanie atď.," informovala Martina Nemethová, hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR. Prvé poukazy by, ak bude všetko prebiehať bez problémov, mohli byť k dispozícii pred letom.

„Nakoľko sa v roku 2017 skončila zmluva s konfederáciou o poskytovaní dotácií na rekreácie pre dôchodcov prostredníctvom siete Sorea, vstupuje sa tento rok do nového verejného obstarávania. My sme pripravili náhradu – vlastný produkt – Sorea dotácia aj pre pracujúcich dôchodcov do 60 rokov a ťažko zdravotne postihnutých občanov," informuje Beata Töröková, obchodná a marketingová riaditeľka spoločnosti Sorea.

„Ide o podobný produkt 7 dní/6 nocí s plnou penziou a doplnkovými bonusmi. Vo všetkých našich hoteloch platí, že jedno dieťa do 7,99 roka na prístelke alebo na spoločnom lôžku pri dvoch klientoch so Sorea dotáciou v dvojlôžkovej izbe so 100-percentnou zľavou z ceny pobytu s plnou penziou, čiže si môžu zobrať aj jedno vnúča do 8 rokov so sebou zadarmo," dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #dotované dovolenky