Schaubmarov mlyn otvorí sezónu výstavou keramiky

Nová sezóna v Schaubmarovom mlyne v Pezinku začne už tradične výstavou. Tento rok je pripravená nová výstava Z kruhu von, ktorá návštevníkov prevedie svetom keramiky.

04.05.2018 12:38
Schaubmarov mlyn, galéria insitného umenia,... Foto: ,
Schaubmarov mlyn v Pezinku.
debata

Výstava sa začne v nedeľu 13. mája. „Základom výstavy je zbierka keramiky Slovenskej národnej galérie, ktorá je koncentrovaným náhľadom hlavne do ateliérovej tvorby uplynulých dekád. Zbierkový fond vznikol v roku 1961 a keramiku 20. – 21. storočia v ňom zastupuje viac ako 600 diel prevažne slovenských autorov,“ povedala kurátorka výstavy Viera Kleinová (SNG).

V pezinskom výbere sa z tejto zbierky objavia jednak diela zakladateľských postáv ako sú Julie Horová, Dagmar Rosůlková, ako i výrazné dizajnérske, sochárske, maliarske prieniky do keramického média (Miloš Balgavý st., Jozef Sušienka, I. Vanek, Teodor Lugs, Eugénia Lugsová, Juraj Marth a i.), ale napr. aj radikálne experimenty s materiálom a práce definitívne prekračujúce tradičné keramické kánony (Ilja Holešovský, Gabriela Luptáková, Ivica Vidrová-Langerová, Anna Horváthová).

„Z kruhu von okrem toho nazrie aj mimo zbierkových fondov SNG – protagonistom modernej a súčasnej slovenskej keramiky tak budú na výstave sekundovať mladí, nastupujúci aktéri domáceho keramického dizajnu a umenia, zastupovaní najmä absolventmi a študentmi Ateliéru keramiky VŠVU v Bratislave,“ vysvetľuje kurátorka. Spolu sa tak na výstave predstaví takmer päťdesiatka tvorcov.

Vernisáž výstavy sa bude konať v nedeľu 13. mája o 15.00 hodine. Okrem toho je v tento deň pripravený aj ďalší program. O 15.30 a 16.30 sa uskutočnia komentované prehliadky Schaubmarovho mlyna a počas poobedia sa uskutočnia aj workshopy pre rodiny s deťmi. O 17.00 vystúpi mladá bratislavská kapela Tolstoys a o 18.30 vystúpi raper Vec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pezinok #výstava #seniori #keramika #Schaubmarov mlyn