Peniaze bez zmluvy nepožičiavajte

Rozhodujete sa, či niekomu požičiate peniaze? Predtým, ako tak urobíte, sa informujte, či dotyčná osoba financie použije a zvážte, či ich bude schopná vrátiť.

18.05.2018 13:12
notár, zmluva, dedičstvo, podpis Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako však treba postupovať tak, aby ste o požičané peniaze neprišli? „Uvedomte si, že v prípade akýchkoľvek problémov s vrátením pôžičky do budúcnosti, ako sú neochota dlžníka pôžičku vrátiť alebo smrť dlžníka, budete vy tým, kto musí preukázať, že peniaze ste naozaj požičali dlžníkovi," hovorí právnička Mária Dvončová a zároveň odporúča uzavrieť zmluvu o pôžičke alebo spísať takzvané uznanie dlhu.

„Zmluvu o pôžičke si môžete spísať sami, prípadne o spísanie požiadať právnika. Odporúčam, aby zmluva o pôžičke obsahovala minimálne označenie veriteľa a dlžníka, údaj o tom, že veriteľ požičiava dlžníkovi určitú peňažnú sumu a jej presnú výšku, dohodu o výške jednotlivých splátok, ich splatnosť, dohodu o úrokoch a dátum a miesto podpísania zmluvy a podpis veriteľa a dlžníka. Tieto podpisy nemusia byť úradne osvedčené, ale vhodné je navštíviť matričný úrad alebo notára. Uznanie dlhu by malo obsahovať vyhlásenie dlžníka, že v konkrétny deň ste mu požičali peňažnú sumu v určitej výške a túto požičanú sumu sa vám zaväzuje vrátiť v dohodnutý termín. Podpis nemusí byť úradne osvedčený, ale i napriek tomu odporúčam navštíviť matričný úrad alebo notára a podpis dlžníka osvedčiť. Vyhnete sa tak spochybneniu zo strany dlžníka, že dlh uznal skutočne on," odporúča Dvončová.

V prípade, ak dlžník financie nevráti ani v deň splatnosti pôžičky, môžete, ale nemusíte dlžníka najprv písomne vyzvať, aby dlh zaplatil. Vo výzve mu môžete dať lehotu na úhradu dlhu s upozornením, že v opačnom prípade budete celú záležitosť riešiť súdnou cestou.

Ak sa rozhodnete dlžníka nevyzvať, prípadne dlžník nereaguje ani na zaslanú výzvu, musíte sa obrátiť na príslušný súd so žalobou o zaplatenie požičanej sumy. V prípade úspechu v spore súd vynesie rozsudok, ktorým zaviaže dlžníka zaplatiť peňažnú sumu spolu s príslušenstvom a trovami konania. Ak dlžník nezaplatí ani napriek právoplatnému rozsudku, treba podať u súdneho exekútora návrh na vykonanie exekúcie. Súdnemu exekútorovi zákon umožňuje vykonať exekúciu niekoľkými spôsobmi tak, aby bola peňažná suma veriteľa vymožená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #právnik #zmluva #notár