Namiesto sušičky ovocia poslúži elektrická rúra

Počas leta dozrieva na záhradkách množstvo ovocia a zeleniny. Jednou z najefektívnejších metód, ako si plody uchovať na neskôr a nestratiť vitamíny, je sušenie.

12.07.2018 13:35
sušené ovocie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Väčšina ľudí používa na sušenie ovocia a zeleniny sušičku. Aj keď ju použijú dva či trikrát do roka, musia ju celý rok niekde skladovať. Namiesto samostatnej sušičky však môžeme použiť klasickú elektrickú rúru.

Na plech dáme papier na pečenie a naň poukladáme nakrájané ovocie či zeleninu. Pri sušení je potrebné nastaviť teplotu 40 stupňov a zapnúť ohrev s ventilárom. Vďaka ventilátoru teplý vzduch prúdi medzi ovocím a zeleninou a postupne ich v priebehu niekoľkých hodín vysuší. Do rúry môžeme pritom vložiť viacero plechov, aby bolo sušenie efektívnejšie.

Na sušenie je síce možné použiť aj horný a spodný ohrev, ale v takom prípade vzduch neprúdi rovnomerne, čo má za následok, že sa nám ovocie nevysuší rovnako. V takom prípade, je ho potrebné prekladať.

Kto si chce byť istý, že jeho rúra skutočne hreje na požadovanú teplotu, keďže pri nízkych teplotách to je problém, môže teplotu prekontrolovať to prekontrolovať. Pri 40 stupňoch stačí na zmeranie teploty obyčajný izbový teplomer.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #sušené ovocie