V Skanzene Vychylovka predstavia spracovanie ľanu

V nedeľu 5. augusta si Skanzen Vychylovka pripomenie tajomstvá o spracovaní ľanu, popretkávané piesňami, hovoreným slovom a tónmi heligónky.

27.07.2018 09:43
ľan, poľnohospodárstvo Foto:
Kvety ľanu.
debata

„Prácu s ľanom, výrobu plátna – vystúpenie obohatené piesňami, si pripravila Folklórna skupina Dedovanka z Oščadnice,“ vraví Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Program začne o 13.00 hodine pri Kaplnke zo Zborova nad Bystricou modlitbou a mariánskymi piesňami v podaní členiek Folklórnej skupiny Dedovanka. Od 13.30 Dedovanka na pódiu pri objekte Krčma z Korne predstaví spracovanie ľanu.

Ľan siaty patrí k najstarším technickým plodinám. „V období feudalizmu sa ľan pestoval nielen na veľkostatkoch, ale aj na hospodárstvach poddaných. Pretože sa zemepáni usilovali o sebestačnosť vo výrobe plátna, bol ľan i poddanskou dávkou a jeho spracovanie patrilo k urbárskym povinnostiam. Aj keď bolo pestovanie ľanu rozšírené na celom území, tradičná textilná výroba, jeho pestovanie a spracovanie sa sústreďovalo najmä v severných a východných oblastiach Slovenska,“ hovorí Hnidková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #skanzen Vychylovka