Vytvorte si minizáhradu v pohári

Rastliny, o ktoré sa netreba starať. Celkom jednoducho môžeme rastlinám vytvoriť vlastný ekosystém a užívať si tak pohľad na kúsok prírody v uzatvorenom pohári.

02.08.2018 12:27
rastlina, pohár, minizáhrada, rastliny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak správne pripravíme túto minizáhradu, zaobíde sa bez ďalších zásahov. Keďže pôjde o uzatvorený systém, netreba rastliny po prvom zaliatí ani polievať. Vyparená voda za zrazí na skle a znovu zavlaží rastliny.

Dôležité je vybrať správne rastliny. Malo by ísť o také druhy, ktoré nerastú rýchlo a zostávajú malé. Najlepšie sú odolné rastliny, ktoré dobre znášajú vlhko. Použiť môžeme rastliny, ktoré bežne rastú v lese ale aj izbové rastliny. Z našich rastlín je vhodné papradie, lesné jahody či čučoriedky. Dobré je použiť aj mach, pretože dobre zadržiava vlahu.

Ak sa rozhodneme nájsť rastliny na prechádzke v lese, mali by sme ich odkopať aj s trochou pôdy, aby mali v pohári presne takú pôdu, akú potrebujú.

Z izbových rastlín sú vhodné rôzne tropické kvety, ktoré milujú vlhkosť. Použiť môžeme aj rôzne trpasličie formy bežných izbových rastlín.

Na výrobu našej záhrady budeme potrebovať uzatvárateľný pohár, ktorý má aspoň dva až tri litre. Ale bez obáv môžeme použiť aj väčší pohár. Na spodok nasypeme asi dvojcentimetrovú vrstvu drobných kamienkov, ktoré sme predtým kvôli dezinfekcii prevarili.

Ďalej do pohára dáme asi päťcentimetrovú vrstvu zeminy, ktorá je určená pre daný typ rastlín. Do nej urobíme malé dierky a zasadíme rastliny. Snažíme sa pritom nedotýkať sa skla vnútri pohára, aby zostal pekne čistý. V prípade potreby zvyšky zeminy utrieme handričkou.

Medzi rastlinky môžeme položiť rôzne dekorácie ako sú ozdobné kamienky, vetvičky alebo čokoľvek, čo nám našu záhradu môže skrášliť.

Nasleduje najdôležitejšia časť – rastliny správne poliať. Zemina by mala byť vlhká, ale korene by nemali stáť vo vode. V prípade, že to so zalievaním preženieme, môžeme nechať pohár niekoľko dní otvorený, aby sa prebytočná voda vyparila.

Pohár dobre uzatvoríme a postavíme ho na svetlé miesto. Nie však na priame slnko. V nasledujúcich dňoch rastliny pozorujeme. V prípade, že sme správne odhadli množstvo vody, malo by byť sklo zvnútra ráno zarosené, ale cez deň suché. V prípade, že sa voda na skle zráža počas celého dňa, je treba pohár na niekoľko dní otvoriť, aby sa nadbytočná voda odparila. A naopak, ak sa nekondenzuje žiadna rosa, musíme pridať viac vody.

Ak je minizáhrada správne zavlažená, nevyžaduje si ďalšiu starostlivosť. V prípade, že sme použili domáce rastliny, je treba pohár počas zimného obdobia umiestniť do chladnejšej miestnosti ako je spálňa. Nemali by sme ho však umiestniť von či do miestnosti, v ktorej mrzne. Ak máme v pohári tropické rastliny, môže byť celý rok v teplejšej miestnosti, kde má dostatok svetla. Ale ani tropické rastliny nedávame na priame slnko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záhrada #seniori #kvety #rastliny