Študujúci penzisti starnú pomalšie

Do školských lavíc zasadnú v tomto roku aj tisícky penzistov, ktorí využívajú možnosti viacerých slovenských univerzít rozšíriť si vzdelanie. Štúdium na univerzitách tretieho veku v rôznych odboroch ponúkajú viaceré vysoké školy na Slovensku. Kým v začiatkoch sa hlásilo pár stoviek ľudí, dnes je ich niekoľkonásobne viac.

03.09.2018 06:00
dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Odborníci sa zhodujú, že štúdium vo vyššom veku je mimoriadne prospešné. Udržiava človeka v duševnej kondícii a zároveň pôsobí aj preventívne proti depresiám. Ľudí zamestnáva, aj socializuje.

„Ľudia sa hlásia do školy najčastejšie potreby vlastného rozvoja,“ zhŕňa motiváciu penzistov študovať, ktorá bola predmetom niekoľkých výskumov, Nadežda Hrapková, poverená vedúca metodička Univerzity tretieho veku na Univerzite Komenského v Bratislave. Ako dôvod, prečo sa prihlásili na štúdium, seniori najčastejšie uviedli vlastný rozvoj a naučenie sa praktických zručností. Potom nasledovala potreba spoločenských kontaktov a užitočné strávenie voľného času.

V minulosti dominovala aj túžba konečne študovať na vysokej škole, tú si však už mnohí splnili, takže dnes táto motivácia výrazne oslabla.

Seniori si môžu na univerzitách vybrať z desiatok študijných odborov, podľa toho, čo ktorá škola ponúka. Najväčšia univerzita, Univerzita Komenského v Bratislave ich dáva na výber 35. Z nich boli v uplynulom roku najžiadanejšie dejiny a pamiatky Bratislavy, ktoré chcelo spoznať 264 ľudí. Veľký záujem bol aj o psychológiu (112 študentov), dejiny výtvarného umenia (106), všeobecnú medicínu (97) a sedem divov Slovenska (92). Okrem ďalších štandardných odborov ako napríklad právo sú tu aj záhradníctvo, joga, spoločenský tanec, umelecké terapie pre život, kúpeľníctvo či latinčina a kultúra antického Ríma.

V posledných rokoch sa počet záujemcov o vysokoškolské štúdium v penzii ustálil, napríklad na UK v Bratislave zhruba na dvoch tisíckach. „Pracovný vek sa predlžuje, čo samozrejme aj ovplyvňuje možnosti starších ľudí zúčastňovať sa prednášok. Vzdelávacie programy a aktivity sa konajú zvyčajne cez pracovné dni,“ vysvetľuje dôvody stagnácie Nadežda Hrapková.

Prečo je dobré študovať v penzii

  • Spomaľuje sa duševné starnutie
  • Človek spoznáva nových ľudí
  • Necíti sa osamelý
  • Naučí sa nové veci
  • Kvalitne trávi voľný čas

Aj keď dôchodcovia väčšinou študujú skôr pre vlastné potešenie, sú aj takí, ktorí si vďaka novým znalostiam našli aj prácu. Napríklad absolventka etnológie vyhrala konkurz na miesto v jednom okresnom múzeu.

Priemerný vek študentov Univerzity tretieho veku v Bratislave je 70 rokov, niektorí však výrazne vyčnievajú. Najstaršia študentka mala 94 rokov. Výrazne prevládajú ženy, až 87 percent. Tie podľa štatistík žijú dlhšie a zväčša sú aj v lepšej kondícii než muži. V roku 1990, kedy tu Univerzita tretieho veku vznikla, bol rozdiel minimálny, z 235 študentov tvorili muži ešte takmer polovicu (116). Dnes ich je 220.

„Študovali u nás aj herečky Oľga Šalagová, Eva Mária Chalupová, Milka Zimková, Elenka Slavíková, bábkoherečka Jana Ravingerová… K tomu máme aj aktuálne niekoľko univerzitných profesorov na dôchodku, ktorí študujú iný odbor, ako bol ich profesionálnym zameraním,“ približuje Nadežda Hrapková.

Ako začať so štúdiom

  • Podmienky majú školy rôzne, napríklad na UK v Bratislave či UPJŠ v Košiciach sa môže prihlásiť každý nad 50 rokov, Technická univerzita v Košiciach má vekový limit už 40 rokov
  • Nevyhnutné je ukončené stredoškolské vzdelanie s maturitou
  • Prijímacie skúšky sa nekonajú, stačí sa prihlásiť do databázy záujemcov, kde treba uviesť meno, priezvisko, trvalé bydlisko a rok narodenia
  • Školy žiadajú aj poplatok, ten je rôzny, začína od 50 eur
  • Konkrétne informácie majú univerzity na svojich internetových stránkach

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #univerzita tertieho veku #štúdium seniorov