Na počesť výročia vzniku Československa vyrežú sochu

Na Liptove sa zídu majstri vo vyrezávaní drevených sôch. V priebehu troch dní, od štvrtka do soboty budú v rámci medzinárodných majstrovstiev vytvárať sochy niekdajších zemepánov, ktorí sú úzko spätí s históriou obce Liptovský Ján.

11.09.2018 12:00
rezbar Foto:
Na Liptove budú rezbári súťažiť vo vytváraní drevených sôch.
debata

Ako spomienku na sté výročie vzniku Československa vyrežú českí a slovenskí rezbári spoločne aj sochu s československou symbolikou.

Rezbári na sochy použijú zhruba osem metrov kubických topoľového dreva. S pílením sa začne vo štvrtok v Liptovskom Jáne, hlavný program je pripravený na sobotu o jednej popoludní, kedy by mali byť všetky diela hotové.

Tie sa potom budú dražiť, pričom výťažok z dražby by mal ísť na dobročinné účely. „V minulom roku sme sumou 5 550 eur pomohli chlapcovi so svalovou dystrofiou, tento rok verím, že vyzbierame ešte viac pre Špeciálnu Základnú školu s Materskou školou internátnou v Liptovskom Jáne,“ hovorí marketingová manažérka Koliby Strachanovka, ktorá je spoluorganizátorom podujatia, Lucia Melnová.

Okrem práce rezbárov uvidia návštevníci divadlo o Jurajovi Jánošíkovi, súťaž v rýchlorezbe a ďalšie atrakcie. Večer vystúpi skupina Drišľak.

Podujatie nazvané Drevené kráľovstvo okrem koliby usporadúva aj Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Liptov s dotáciou ministerstva dopravy 4 540 eur. Vstup je voľný.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #oslava #Liptov #drevené sochy