Podvodníci to na senioroch skúšajú po novom

Dve hodiny v noci. Nekonečné vyzváňanie telefónu, ktoré napokon donúti rozospatého človeka ako tak rozoznať sen od reality. A zo slúchadla sa hrnú ďalšie neuveriteľné slová. Váš vnuk spôsobil opitý dopravnú nehodu, nemôže rozprávať, treba zaplatiť tisíc eur, aby z toho nemal opletačky a neskončil v base. Príbuzný obete si príde pre peniaze o pol hodinu... Koľkí sa včas spamätajú a namiesto hľadania potrebných úspor zavolajú políciu?

11.09.2018 06:00
dôchodca, dôchodcovia, dôchodok, penzia, odvody Foto:
Ak sa senior stane obeťou podvodného vylákania peňazí, šanca, že podvodníka polícia nájde, je jedna ku trom.
debata (15)

Prípadov podobných tomuto zaznamenala polícia za posledné roky stovky. Obetí podvodného vylákania peňazí pribúda, a hoci sa polícia snaží ľudí varovať, nespia ani páchatelia, ktorí inovujú svoje praktiky, aby neboli ľahko vystopovateľní.

Najčastejšie sa predstavujú ako príbuzní seniorov, ktorí ich telefonicky žiadajú o pôžičku napríklad na súrnu kúpu auta, elektroniky… Prípadne ako pracovníci elektrární, plynární, vodární, ktorí sa tvária, že prišli vrátiť preplatok alebo inkasovať nedoplatok. Niekedy to skúšajú ako cudzinci, ktorí prosia požičať peniaze na operáciu ich príbuzného, prípadne ako predajcovia tovaru s vysokými zľavami.

Telefonáty neskoro v noci alebo skoro ráno

„Zamerali sa na to, aby neboli prichytení priamo pri páchaní tejto trestnej činnosti, resp. v blízkosti miesta činu,“ spresnil Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie policajného prezídia.

Zmena nastala v tom, že podvodníci volajú neskoro v noci alebo skoro ráno. Navyše volajú opakovane za sebou, aby blokovali linku a znemožnili seniorovi overiť si skutočnosti, ktoré im oni predostreli. „Pri takzvanej legende vnuk sa predstavujú sa ako lekári alebo zdravotné sestry. Seniorom oznámia, že ich príbuzný spôsobil nehodu, leží v nemocnici, nemôže komunikovať, lebo si odhryzol jazyk a súrne potrebuje peniaze na vyplatenie škody, ošetrenie či neoznámenie prípadu polícii. Ľudí dôrazne žiadajú, aby nikoho nekontaktovali, s nikým túto záležitosť nepreberali, lebo ich príbuzný bude mať z toho problémy a môže ísť do väzenia, pretože šoféroval pod vplyvom alkoholu a pri nehode ťažko zranil dieťa alebo tehotnú ženu,“ vysvetlil Martin Wäldl.

Ak sa senior stane obeťou podvodného vylákania peňazí, šanca, že podvodníka polícia nájde, je jedna ku trom. Aj v takom prípade však ešte nie je isté, že svoje úspory niekedy uvidí. Preto radšej treba zvýšiť opatrnosť a nenechať sa oklamať.

Polícia vyriešila každý tretí podvod

Jednoduché to nie je. Polícia už zorganizovala viacero preventívnych projektov, od letáčikov až po infokampaň v spolupráci s cirkvami a obcami, napriek tomu seniori zostávajú jednou z najohrozenejších skupín.

„Často ide o osamelo žijúce osoby, pre ktoré je príznačné stereotypné správanie, dôverčivosť a fyzická bezbrannosť,“ vysvetlil Martin Wäldl. Mnohí starší ľudia majú slabší zrak, sluch, pamäť i kondíciu, čo páchatelia využívajú. Ide o cestu takzvaného ľahšieho odporu, keď seniori sa nielenže neodkážu účinne brániť, ale vzhľadom na zdravotné problémy neskôr nedokážu ani podrobne opísať, ako podvodník vyzeral a ako presne postupoval pri mámení peňazí. Niektorí sa navyše aj hanbia a podvod polícii neohlásia, prípadne si dokonca ani neuvedomia, že ich okradli. Toto všetko polícii sťažuje dolapenie páchateľov.

Podľa posledných štatistík sa vlani podarilo objasniť len necelú tretinu nahlásených podvodov. Hoci sa to zdá málo, je to najviac za uplynulých päť rokov. Martin Wäldl to pripisuje práve preventívnym akciám. „Seniori sú obozretnejší. Vo väčšej miere sa vyskytujú prípady, keď neuveria podvodníkovi v telefóne, ktorý od nich žiada peniaze, ale kontaktujú príbuzných alebo priamo políciu.“

Upozornil však, že podvodníci sú často veľmi sofistikovaní a ovládajú veľa manipulatívnych techník, ktorými si získajú dôveru seniorov a donútia ich napokon vydať peniaze.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #podvody #kriminalita