Na púti do Šastína môžete pouvažovať aj nad vlastnou cestou

V rámci národnej púte do Šaštína na slávnosť Sedembolestnej Panny Márie, ktorá bude tento víkend, pripravila Bratislavská arcidiecéza aj pešiu púť na počesť kňaza prenasledovaného komunistami, Titusa Zemana.

11.09.2018 10:00
Šaštín Foto:
Na púť do Šastína prídu každoročne tisícky veriacich.
debata
Nazvaná je Po stopách Titusa Zemana. Počas nej sú pripravené aktivity v skupinách, putovanie v tichu, katechézy i modlitba.

Putovania od rieky Morava do Šaštína sa zúčastní aj bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko. Pri púti pôjde okrem pripomenutia hrdinstva blahoslaveného Titusa Zemana aj o uvažovanie nad vlastnou životnou cestou. Púť je súčasťou širšieho sprievodného programu Cliptime s heslom Bez strachu. Na púť pozýva Sekcia pre mládež Bratislavskej arcidiecézy.

Zraz pútnikov je v piatok na brehu Moravy neďaleko obce Závod o jednej popoludní. Predpokladaný príchod do Šaštína je večer o deviatej. Doprava pre zaregistrovaných účastníkov bude zabezpečená autobusom z Bratislavy – od Domu Quo vadis o dvanástej. Balíček pútnika dostanú zaregistrovaní pútnici a bude obsahovať materiály k aktivitám na stanovištiach, lístok na občerstvenie a odvoz batožiny. Na púť sa treba zaregistrovať do 12. septembra.

Titus Zeman bol za komunizmu prenasledovaný a zomrel v roku 1969. Pápež František schválil dekrét o mučeníctve Zemana v roku 2017, čo umožnilo jeho vyhlásenie za blahoslaveného. Salezián Titus Zeman po druhej svetovej vojne zorganizoval dva ilegálne prechody bohoslovcov z komunistického Československa cez rieku Morava do Rakúska a Talianska. Pri tretej podobnej akcii ho zadržali a následne odsúdili na 25 rokov. Na slobodu ho podmienečne prepustili v roku 1964.

debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #veriaci #púť do Šaštína #modliť sa