Tretí ročník Senior Friendly ide do finále

Už len dva týždne a dva dni sa možno prihlasovať do súťaže Senior Friendly, určenej pre firmy, inštitúcie aj jednotlivcov, ktorí pomáhajú zvyšovať kvalitu života starším ľuďom. Jej doterajší priebeh pre Pravdu zhodnotil spoluorganizátor Miloš Nemeček z občianskeho združenia Bagar.

12.09.2018 14:00
Senior Friendly, Miloš Nemeček, občianske... Foto: ,
Spoluorganizátor Senior Friendly Miloš Nemeček z občianskeho združenia Bagar.
debata

Ste spokojní s doterajším záujmom o vaše podujatie?

Myslím si, že tento tretí ročník máme rozbehnutý dobre. Do prvých dvoch sa nám prihlásilo zhruba po 50 subjektov, s čím sme spokojní, no teraz mierime vyššie. Našli sme kvalitných partnerov vrátane mediálnych, za čo chcem osobitne poďakovať Pravde, ktorá náš projekt podporuje už od jeho vzniku. Okrem ôsmich ľudí „z jadra“ nás organizátorov – občianskych združení Klub Luna Senior Friendly a Bagar, sa zapájajú desiatky dobrovoľníkov. Sme v etape, keď šanca zapojiť sa do súťaže vrcholí. Uzávierka je 28. septembra, prihlasovací formulár možno nájsť na webovej stránke www.seniorfriendly.sk.

Pripomeňte kategórie, do ktorých sa možno prihlásiť.

Vyhlásené sú štyri, zatiaľ s najväčším záujmom sme sa stretli v tej, kde súťažia samosprávy. Veríme, že nesklamú ani tentoraz. Pripomínam však, že povinnosť venovať sa starším ľuďom im plynie aj zo zákona, kým v našej súťaži môže uspieť len ten, kto robí aj čosi navyše. Ďalšou kategóriou sú inštitúcie, napríklad vzdelávacie, kultúrne, ale aj zdravotnícke či sociálne zariadenia, takisto však s aktivitami nad zákonný rámec. A potom sú tu dve kategórie, kde by sme chceli zapojenie podstatne zvýšiť. Prvá je pre firmy malé, stredné a živnostníkov. A druhá, najvyššia, pre veľké firmy. V nej sme už tiež mali príkladných ocenených: Slovnaft, Slovalco, Duslo Šaľa či Poštovú banku, no zaslúžila by si oveľa väčšiu pozornosť.

Naše firmy azda ešte nepochopili, že vyrábané tovary či ponúkané služby pre vekovú skupinu starších môžu byť aj podnikateľsky zaujímavé?

Áno, majú ešte obrovské rezervy v oblasti „striebornej ekonomiky“, na ktorú sa už inde v Európe kladie mimoriadny dôraz. Zatiaľ dosť dobre nechápu, že táto oblasť činnosti je aj komerčne veľmi zaujímavá. Pravdaže, aj kúpny potenciál slovenského dôchodcu je v porovnaní s rakúskym a nemeckým dosť rozdielny. Pre firmy na Západe je však dnes nesmierne lukratívne zamerať sa na tovary a služby pre seniorov. A podľa prieskumov tvoria už aj na Slovensku seniorská platforma a komunita podnikateľský priestor s veľkou perspektívou.

Firmy by sa však zároveň mali starať o vlastných zamestnancov v preddôchodkovom veku či o tých, ktorí u nich odpracovali roky a teraz už na dôchodku sú.

Isteže, tá starostlivosť všeobecne, česť výnimkám, tiež nie je dostatočná. V krajinách, ktoré by nám mohli byť vzorom, napríklad v škandinávskych, to robia inak. Vo Fínsku napríklad už od roku 1991 vznikol program Vekový manažment (Age Management), ktorý dlhodobo pracuje s ľuďmi nad 50 rokov a pripravuje plány postupného vzájomného prispôsobovania sa zamestnancov a zamestnávateľov. Vo firmách musia pochopiť, že to nie je len o tom, že starnutím klesá fyzická aj psychická kondícia. Sú tu aj prednosti starších, ako lojalita k firme, prax, skúsenosti.

Veď, ako sa hovorí, mladí síce rýchlo bežia, ale starí poznajú skratky… Podobný zámer sme už v roku 2014 vniesli aj do nášho Národného programu aktívneho starnutia, no zo strany firiem naďalej nevidíme veľký záujem.

Aj váš projekt má dve línie. Netýka sa len tých, ktorí seniorom pomáhajú, ale rôznymi sprievodnými akciami motivuje aj seniorov samotných. Na aké podujatia sa môžu tešiť tentoraz?

Naša súťaž vyvrcholí 19. a 20. októbra, už tradične v bratislavskom Zichyho paláci. Popri galavečere s vyhlásením víťazov je tam napríklad plánovaná konferencia o aktívnom starnutí, workshop ku komunikačnej a finančnej gramotnosti, zapojí sa Slovenský Červený kríž, bude poradenstvo o zdraví, cvičení, stravovaní, opäť pripravujeme výstavu „viacgeneračných“ fotografií Krásne spolu. Mottom každej našej aktivity je: Všetko možno dosiahnuť len medzigeneračnou spoluprácou. My seniori máme záujem o zlepšovanie našich podmienok, no nikdy nie na úkor mladej generácie a jej životných perspektív. Ona by zase mala pochopiť, že nás raz nahradí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Senior Friendly #občianske združenie Bagar #Miloš Nemeček