ZOO bude krstiť tučniakov, prídu aj hokejisti

Päť nových mláďat tučniakov v košickej Zoologickej záhrade dostane v sobotu popoludní krstných rodičov. Stanú sa nimi hokejisti HC Košice, ktorý bude viesť ich kapitán a reprezentant Slovenska Ladislav Nagy.

14.09.2018 13:00
Južný pól tučniaky Foto:
Tučniaky na Južnom póle.
debata
ZOO akciu pripravuje v rámci desiateho výročia chovu tučniakov. Ako informovala hovorkyňa Eva Malešová, prvýkrát sa dostanú do chovného zariadenia aj návštevníci, ktorých počas programu vyžrebuje hokejová hviezda s rodinou.

Košická ZOO chová tučniaky ako jediná na Slovensku. „V súčasnosti máme päť aktívnych párov, ktoré pravidelne každý rok potešia mláďatkami,“ spresnila.

V košickej ZOO dnes žije 23 tučniakov. V kŕdli 11 dospelých tučniakov, sedem jednoročných mláďat a päť mláďat, ktoré sa vyliahli v tomto roku.

História chovu tučniakov sa začala v košickej ZOO v roku 2008. Prvé jedince doviezli z Prahy, potom z Aalborgu v Dánsku. Začiatok bol problematický, tučniaky hynuli, čo vyvolávalo nevôľu verejnosti.

ZOO zásadne prelomila ľady problémov až v roku 2012, keď odchovali prvé štyri mláďatá. V súčasnosti sa už aj tie zapojili do reprodukcie a odchovávajú mláďatá. Za desať rokov košická ZOO odchovala dovedna 30 tučniakov. Niekoľko z nich premiestnili do iných zoologických záhrad.

Tučniak jednopásový je nelietavý vták dokonale prispôsobený životu vo vode. Jeho pôvodnou domovinou je pobrežie Južnej Ameriky. Živí sa výlučne rybami. Samica znáša dve vajcia. Po 40 dňoch sa liahnu mláďatá, o ktoré sa starajú obaja rodičia. V Európe chová tučniaky jednopásové alebo tiež Humboldtove 97 inštitúcií.

debata chyba
Viac na túto tému: #krst #zoo #HC Košice #Ladislav Nagy #tučniaky