Cirkvi si priateľstvo pripomenú koncertom

Na oslavu priateľstva a tolerancie medzi jednotlivými cirkvami sa v nedeľu večer uskutoční v Slovenskom národnom divadle v Bratislave ekumenický koncert. Koná sa pod záštitou hierarchov piatich najväčších kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku.

16.09.2018 08:54
Pohľad na vysvietené priestory do Opery SND. Foto:
Koncert sa uskutoční v historickej budove SND.
debata (1)
Predstavia sa na ňom chrámový spevácky zbor Ad Una Corda z Pezinka, dievčenský spevácky zbor Feliciana, maďarský Zbor sv. Efréma, spevácky zbor Salus, a ďalší. Koncert bude už piaty rok po sebe vyvrcholením letnej kultúrnej sezóny v Bratislave.

„Náš ekumenický koncert nechce byť len obyčajným večerom peknej hudby. Snaží sa byť posolstvom. Svetielkom, ktoré v dnešnom, mnohokrát tmavom svete, zasvieti na cestu hľadania jednoty, tak, ako si to želal náš Pán,“ uviedol zakladateľ Inštitútu Naše Aktivity Pre Slovensko, Peter Solej. „V pozadí hľadania tejto jednoty stojí duch vzájomnej úcty a úprimného priateľstva medzi predstaviteľmi viacerých kresťanských tradícií a židmi, teda našimi staršími bratmi vo viere,“ dodal.

Koncert sa koná pravidelne už štrnásty rok, doteraz na ňom vystúpili umelci z desiatich krajín a podporu mu prejavili viaceré svetové autority, napríklad bývalý pápež Benedikt XVI., legát jordánskeho princa.

Pred dvoma rokmi sa podujatie konalo pod spoločnou záštitou prezidentov Maďarska a Slovenska, Jánoša Ádera a Andreja Kisku. Vlani bol koncert venovaný pamiatke prvého prezidenta SR Michala Kováča. Zúčastnil sa ho aj najbližší spolupracovník pápeža Františka v oblasti ekumenizmu, kardinál Kurt Koch. Svojho osobného legáta naň vymenoval i líder pravoslávnych veriacich na celom svete, Ekumenický patriarcha Bartolomej I. Konštantinopolský.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Slovenské národné divadlo #ekumenický koncert