Mesto obnoví cintorín z prvej svetovej vojny

V Majeri, mestskej časti Banskej Bystrice, mesto obnovuje vojenský cintorín z prvej svetovej vojny. Dokončenie predpokladajú do 11. novembra, keď si v Banskej Bystrici pripomenú sté výročie ukončenia prvej svetovej vojny.

19.09.2018 14:00
cintorín, medzilaborce, vojna, pomník Foto:
Zásobovacia kolóna rakúsko-uhorskej armády v Karpatoch v roku 1915. Hlavný vojenský cintorín v Medzilaborciach. Takto vyzeral po dobudovaní v roku 1917.
debata

Po zdĺhavom procese verejného obstarávania sa začalo s prácami v celkovom objeme za takmer 380-tisíc eur. „Keď sme vyhlásili súťaž, chceli sme, aby autori priniesli názor na komplexné riešenie pietneho miesta, priestorové usporiadanie a novú architektonickú kvalitu s možnosťou postupnej realizácie. Som rád, že počas stého výročia ukončenia 1. svetovej vojny bude cintorín v Majeri dôstojným pietnym miestom,“ uviedol primátor Ján Nosko.

Vojenský cintorín vznikol v roku 1915 pri nemocnici, v ktorej ošetrovali vojakov počas prvej svetovej vojny. V minulosti do pôvodného areálu zasiahla výstavba štátnej cesty medzi Banskou Bystricou a Breznom, ako aj výstavba objektov v severnej časti cintorína. Tento priestor začal postupne zarastať a časom sa zničili aj náhrobky. Zachovaný zostal iba pamätník legionárom.

Po schválení stavebného povolenia začalo mesto s verejným obstarávaním. Výber zhotoviteľa sa predĺžil pre nesplnenie podmienok jedného uchádzača a následné odstúpenie ďalšieho uchádzača. Mesto nakoniec podpísalo zmluvu so spoločnosťou CB MONT. Tá už odstránila trávnaté plochy a kroviny, vytýčila inžinierske siete, vyhotovila základové pilóty aj pásy. Urobili sa tiež výkopy pre dažďovú kanalizáciu. V dielni pracujú na monumente.

Víťazný návrh obnovy cintorína je z dielne trojčlenného tímu Benjamín Bradňanský, Vít Halada a Maroš Greš. Projekt zahŕňa vybudovanie monumentu na rozhraní vojnového a civilného cintorína, ktorý bude stáť na spevnenej ploche. V severnej časti bude oddychový sedací objekt. Autori sa vyhli stavebným zásahom v miestach hrobových polí.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Banská Bystrica #1. svetová vojna #vojensky cintorín