Ak sa dá, šetrite na liekoch a vráťte sa k bylinkám

Zdravotné ťažkosti – každodenný problém väčšiny slovenských seniorov. Mnohí na medikamenty minú značnú časť penzie. Šetriť na liekoch, ktoré sú nevyhnutné pre život, sa asi nedá, znížiť množstvo doplnkových mastí či vitamínov však áno.

20.09.2018 06:00
Ľubovník bodkovaný Foto:
Ľubovník bodkovaný. Na olej sa zbierajú iba kvietky.
debata

Okrem pohybu, ľahkej stravy a správneho pitného režimu sú tu stáročia známe liečivé bylinky – lacnejšia a rovnako účinná alternatíva.

Napokon, hlavným sloganom, ktorý má v lekárňach predávať ten ktorý prípravok, je označenie „na prírodnej báze“, či prípadne „s výťažkami byliniek“ a samozrejme „bio“. Ľuďom pritom nič nebráni urobiť si vlastné, neraz širokospektrálne biolieky aj doma. Napríklad dávny „všeliek“ – ľubovníkový olej. Pomáha pri bolestivých kĺboch, zápaloch šliach, bolestiach hlavy, hrdla. Upokojuje pokožku pri spálení či poštípaní, a zároveň dokáže uvoľniť aj upchatý nos či boľavé dutiny pri nádche.

Príprava je jednoduchá. Kvety ľubovníka treba nazbierať do fľaše od kompótu a zaliať olejom. Zvyšok dorobí príroda, keď sa budú aspoň dva týždne lúhovať na slnku. Ak sa zmes sfarbí na tmavočerveno, bude to dôkaz, že je ľubovník správne vylúhovaný. Vtedy stačí olej precediť a potom už skladovať v tme a chlade.

Práve olej napomáha k tomu, že výťažok z bylinky prenikne hlboko do tkaniva a liečivý účinok ľubovníka znásobí.

Kto sa práve necíti na prechádzku po lúke, alebo skrátka nemá takú možnosť, môže si podobný všeliek vypestovať i doma v črepníku – z levandule. Tej sa najmä pri zmene klímy darí už aj v našom pásme.

Voňavá kvetina nemusí slúžiť len v skrini ako prostriedok proti moliam, ale rovnako účinne pomáha liečiť zápaly, upokojovať popálené, či jednoducho pomôcť rozmasírovať zaležaný sval na chrbte.

Pripravuje sa rovnako ako ľubovníkový olej. Ten levanduľový však zostáva svetlý a veľmi príjemne vonia, takže sa dá použiť aj ako relaxačný olej do kúpeľa. Podľa štúdií vôňa levandule napomáha aj psychickému relaxu a lieči depresie. Ak chce niekto zvýšiť dezinfekčný a chladivý účinok, môže do časti pridať aj alkohol.

Obidva oleje sú veľmi lacné, účinné a všestranne použiteľné. Viete presne, čo obsahujú, takže ak ste použili kvalitný olej, nemusíte sa báť alergických reakcií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečenie #bylinky #medicína #levanduľa #ľubovníkový olej