Nemocnica zvyšuje komfort ťažko chorým pacientom

Trebišovská nemocnica chce uľahčiť situáciu ťažko chorým pacientom aj ich rodinám, aby spolu mohli tráviť viac času. Otvorila prvé komunitné nemocničné miestnosti, v ktorých môžu pacienti relaxovať pri knihe či hudbe, a kde môžu dlhšie pobudnúť aj so svojimi príbuznými.

25.09.2018 10:00
Sestra lekar nemocnica zdravotnictvo Foto:
Ilustračné foto.
debata
Miestnosti môžu zatiaľ využívať onkologickí a psychiatrickí pacienti. Ako uviedla Jana Fedáková zo spoločnosti Sveta zdravia, ktorá prevádzkuje nemocnicu, doteraz nič podobné v nemocnici neexistovalo. V rámci siete nemocníc Svet zdravia ide tiež o pilotný projekt.

„Naším cieľom bolo poskytnúť pacientom okrem medicínskej a ošetrovateľskej starostlivosti aj starostlivosť psychosociálnu. Aj to, ako sa pacient v nemocnici cíti a aké prostredie ho obklopuje totiž dokáže prispieť k zlepšeniu jeho zdravotného stavu. Prvé komunitné miestnosti budú slúžiť pacientom na onkológii a psychiatrii, kde je zriadenie takéhoto špecifického priestoru ešte dôležitejšie než na iných oddeleniach,“ vysvetlil riaditeľ nemocnice Juraj Bazár.

Pacienti v komunitnej miestnosti nájdu priestor na rozhovor s duchovným, rodinou či psychológom. Pod vedením odborného personálu budú miestnosť využívať na spoločné pravidelné stretnutia a zdieľanie skúseností aj stomici.

Komunitná miestnosť na psychiatrii bude slúžiť hlavne na nácvik relaxačných techník, zlepšovanie kognitívnych schopností, muzikoterapiu, psychosociálnu rehabilitáciu, či budovanie vnútornej motivácie pacientov, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách.

Prestavba priestorov v Trebišovskej nemocnici prebiehala celé leto a náklady na stavebné úpravy sa vyšplhali na 18 000 eur. Prispela aj zdravotná poisťovňa Dôvera.

Doteraz sa v nemocniciach Sveta zdravia budovali hravé denné miestnosti na detských oddeleniach. Ak sa nový pilotný projekt ujme, komunitné miestnosti sa budú postupne vytvárať aj v ďalších nemocniciach siete.

debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #nemocnica #onkológia #Svet zdravia #komunitná miestnosť