Na hrade Fiľakovo vystavujú sklá z Horného Uhorska

Produkty sklárskych hút od konca 18. po začiatok 20. storočia z územia niekdajšieho Horného Uhorska, najmä novohradských dielní vystavujú na Fiľakovskom hrade. Výstavu Krása v ohni zrodená otvorili tento mesiac a potrvá do 15. novembra.

27.09.2018 10:00
Fiľakovo, hrad, Fiľakovký hrad Foto: ,
Historické predmety zo skla vystavujú na Fiľakovskom hrade.
debata
Ako informovala riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová, zbierka je výberom z jedinečnej kolekcie súkromného zberateľa Vilmosa Ladóczkeho. Ten sa popri zberateľstve produktov hút fungujúcich na území žúp Heves, Borsod a Zemplén zaviazal aj k zozbieraniu hnuteľných pamiatok, pochádzajúcich z bývalých hút regiónov dnešného Slovenska, ako sú Gemer, Novohrad, Zvolen, Nitra a Trenčín.

Značná časť produkcie dutého skla v uhorských sklárskych hutách, neskôr sklárskych podnikoch, predstavovala v 18.-19. storočí popri maľovanom, gravírovanom a rytinami zdobenom honosnom panskom tovare, prevažne ľudové sklo.

Vyše 1000-kusová zbierka pozostáva najmä zo zásobníc nádob na pitie, ktoré boli každodennou súčasťou života prostého ľudu. Menším podielom sú zastúpené takzvané sklá špeciálne a sklá určené na všestranné použitie.

Sklárske výrobky majú prevažne optickú výzdobu, čo znamená, že sa ich tvorcovia usilovali o zvýraznenie svetelného a tieňového efektu na sklenenom povrchu. „Vystavené kusy sú vo svojej jednoduchosti hotovými umeleckými dielami, a dokazujú, že uhorské sklárske umenie v danom období vytvorilo samostatný, od európskeho nezávislý spôsob umeleckého stvárnenia,“ doplnila riaditeľka múzea. Výstavu dopĺňajú fotografie sklárskych výrobkov z kolekcie zberateľa Jána Kautmana.

Spolu s výstavou sa do podujatia Dni európskeho kultúrneho dedičstva fiľakovské múzeum zapája aj komentovanou prehliadkou inštalácie podzemnej chodby fiľakovského hradného vrchu s názvom Fiľakovo 1938 – 1945.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #výstava #Fiľakovo #sklárske výrobky