Premietnu doteraz neznámy film o auguste 1968

Zlomové roky 1918 a 1968 priblíži nová výstava v prešovskom Rákociho paláci. Návštevníci uvidia unikátne dobové dokumenty a fotografie, ako aj premiéru krátkeho filmu o vstupe okupačných vojsk do Prešova. Na dramatické udalosti autori výstavy sľubujú kritický pohľad.

28.09.2018 10:00
tank, peter Župník, Miroslav Župník Foto:
Vzácna fotografia z archívu Petra Župníka. Príchod tankov okupantov v obci Klčov neďaleko Levoče 21. augusta 1968 zaznamenal jeho otec Miroslav Župník.
debata

Ako uviedol historik a spoluautor výstavy Jozef Kušnír, vznik Československej republiky mal pre Prešov a jeho obyvateľov trpkú príchuť. Správy o konci vojny vyvolali medzi vojakmi tunajšej posádky obrovskú eufóriu, ktorá sa však skončila výtržnosťami a rabovaním obchodov. „V prvý novembrový deň na sviatok Všetkých svätých zatkli 41 vojakov a dvoch civilistov, štatariálny súd ich okamžite odsúdil a následne ich verejne popravili pri múre kostola sv. Mikuláša uprostred mesta,“ prezradil Kušnír.

Výstava V osudových rokoch 1918 & 1968 je členená na dva samostatné celky, ako vyplýva aj z jej názvu. Tieto dva míľniky slovenskej histórie vykresľuje s dôrazom na ich priebeh v prešovskom regióne.

„Použili sme mnohé autentické fotografie zo zbierky krajského múzea, ale aj snímky prešovských amatérskych fotografov,“ prezradil odborný pracovník Krajského múzea v Prešove Igor Lazorík, ktorý je spoluautorom výstavy.

Múzeu sa podarilo zdigitalizovať aj vzácny 8 mm film zo svojho fondu, ktorý doteraz nebol nikde prezentovaný. „Návštevníci budú môcť vidieť dva krátke filmy, jeden z nich v premiére. Dokumentujú vstup okupačných vojsk priamo do Prešova a reakcie jeho obyvateľov na tento akt agresie,“ dodal Lazorík.
debata chyba
Viac na túto tému: #voľný čas #výstava #august 1968 #história #Vznik Československa